Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

El Parlament rebutja la sentència del Tribunal Suprem per “injusta”

|

- Publicitat -

El Parlament ha declarat el seu “rebuig” a la sentència del Tribunal Suprem per “injusta” amb els vots de JxCat, ERC, CatECP i la CUP. Una moció presentada pels republicans considera que el veredicte és resultat d’un judici “polític” i d’una “causa general contra l’independentisme”. D’altra banda, la cambra catalana també ha exigit al govern espanyol que expliciti que la solució al conflicte ha de passar pel diàleg i que l’estratègia de “coacció institucional” contra el Govern i el mateix Parlament, a més de l’independentisme, “només contribueix a fer crònic el conflicte i degradar la democràcia”. En aquest sentit, demana que es reprengui el diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol per trobar una solució política. Els anticapitalistes, que exigeixen “confrontació”, s’han abstingut en aquests punts, però han prosperat perquè els comuns han donat llum verda.

Publicitat

El text aprovat considera que el procés judicial ha estat “arbitrari i esbiaixat” i ha estat més propi “d’un sistema judicial autoritari que té com a principal missió garantir els interessos d’una determinada ideologia que no d’un sistema judicial d’una democràcia avançada”. En aquests termes, CatECP s’hi ha abstingut.

Finalment, la moció també demana que s’aturi el trasllat d’agents dels cossos policials de l’Estat espanyol, que consideren que només vol “crear un clima d’excepció” per a “limitar els drets fonamentals de manifestació i de protesta”. De nou, ha comptat amb el suport de JxCat, ERC i la CUP, però no amb els comuns, que s’han abstingut.

El diputat de la CUP Carles Riera ha carregat contra ERC per presentar una moció “de mínims i rebaixes”. “Per defensar els drets fonamentals el que s’ha de fer és reclamar l’autodeterminació”, ha expressat Riera, que ha reivindicat “amnistia, sobirania, drets civils i polítics i defensar-los mitjançant la mobilització permanent i desobediència civil”. En aquest sentit, ha criticat que es parli de “diàleg” i no s’insisteixi en la confrontació. De fet, ha criticat el vicepresident, Pere Aragonès, per “intentar ser interlocutor” del govern espanyol.

Et pot interessar  VÍDEO | Junqueras alerta que els vots independentistes de l'àrea metropolitana que no vagin a ERC seran "vots llançats"

Riera ha criticat els comuns per la proposta presentada aquest dijous, en què aposten per una taula de diàleg per a obtenir un acord que els catalans puguin votar. “Ara la solució és un nou encaix de Catalunya dins d’Espanya, una idea brillant”, ha carregat Riera, que també ha criticat els socialistes per com s’ha fet l’exhumació de Franco: “La ministra de justícia ha ofert dol al dictador. Un feixista només mereix escarni i rebuig”.

La portaveu dels comuns, Susanna Segòvia, ha fet una crida a tots els partits perquè “s’asseguin i dialoguin” i ha demanat que la sentència serveixi per a obrir “una nova etapa”.

El diputat de Ciutadans Matías Alonso ha demanat als independentistes que “demanin perdó” i ha criticat que es vulguin presentar com les “víctimes”. “Respectin escrupolosament la divisió de poders com un dels pilars bàsics de la democràcia”, ha instat el diputat. Per la seva banda, el socialista Ferran Pedret ha dit que el PSC no demana una “rendició”, però sí que “respectin” els mecanismes: “Si no, hi haurà ciutadans que perceben el ‘Ho tornarem a fer’ com una amenaça”. D’altra banda, ha dit “comprendre” el “dolor” per la presó. El diputat popular Daniel Serrano ha qualificat la moció de “provocació”, ha negat que els presos hagin estat condemnats per les seves idees i ha insistit que la sentència s’ha d’acatar.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió