Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

El nou president del judici de l’1-O va ser corregit per Europa en absoldre guàrdies civils torturadors

Andrés Martínez Arrieta serà el nou president del tribunal del judici del procés en substitució de Manuel Marchena. És el magistrat més antic de la Sala Penal del Tribunal Suprem […]

Redacció 12/11/2018
A l'esquerra, Andrés Martínez Arrieta, juntament amb Manuel Marchena, en la vista per revisar el recurs d'Urdangarín pel cas Noos

Andrés Martínez Arrieta serà el nou president del tribunal del judici del procés en substitució de Manuel Marchena. És el magistrat més antic de la Sala Penal del Tribunal Suprem i, tal com recull la llei, haurà de ser el relleu de Marchena després del pacte PP-PSOE per situar-lo com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes, que esgota mandat al desembre.

Tot i que la premsa espanyolista hagi presentat Martínez Arrieta com un jutge de tendència moderada, en cap cas ha mencionat que ha estat corregit recentment per la justícia europea. El 2011, el magistrat formava part de la sala del Tribunal Suprem que va absoldre quatre agents de la Guàrdia Civil que havien torturat els membres d’ETA Igor Portu i Mattin Sarasola, contradient la sentència de l’Audiència de Guipúscoa que els condemnava per tortures greus i lesions a una pena de presó i inhabilitació.

Una decisió que li ha valgut a Martínez Arrieta que, enguany, el Tribunal Europeu de Drets Humans hagi condemnat l’Estat espanyol a indemnitzar Portu i Sarasola per danys morals en no haver-se investigat les tortures de les quals van ser víctimes.