Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

El Grup Godó avala la pujada de l’IVA i IRPF de la ministra Calviño

La ministra confirma a La Vanguardia que la recaptació fiscal ha d’augmentar a mitjà termini, és a dir augmentar impostos, repressió fiscal a Catalunya i augment de l’edat de jubilació

Avatar
Agències 02/08/2020
La vicepresidenta tercera Nadia Calviño arribant al Consell de Ministres aquest 14 de gener del 2020. (Horitzontal)

Escàndol: La ministra evita valorar l’enfonsament del 18,5% del PIB: “Les xifres han de ser acollides amb molta cautela”

 

 

La vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha posat les bases de la sortida d’Espanya de la crisi provocada pel coronavirus. “El nostre objectiu ha de ser consolidar la recuperació que s’observa des del maig, impulsar l’economia i la creació d’ocupació per aconseguir que, com més aviat millor, puguem tornar a aquell creixement robust, superior a la mitjana de la zona euro, que teníem abans que aquesta pandèmia ens afectés de ple”, ha reconegut Calviño en una entrevista dominical al diari ‘La Vanguardia’. En paral·lel, la ministra d’Afers Econòmics ha evitat valorar l’enfonsament intertrimestral del 18,5% del PIB espanyol: “Les xifres han de ser acollides amb molta cautela”, ha considerat Calviño.

 

“La pandèmia ha tingut impacte a tot el món, però les mesures necessàries per lluitar-hi ha estat diferents i també s’han aplicat en moments diferents”, ha continuat la vicepresidenta tercera. “A això s’hi afegeix que hi ha economies, com l’espanyola, en les quals pesen més els sectors més afectats per la pandèmia, com el turisme i els serveis basats en les relacions interpersonals”, ha reconegut Calviño, que ha posat sobre la taula un seguit d’indicadors positius que han d’ajudar en aquesta recuperació. “La recuperació de les vendes minoristes, l’augment del consum d’electricitat, l’increment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social o el ritme de sortida dels treballadors dels ERTO”, ha enumerat la ministra d’Afers Econòmics.

 

“A mitjà termini cal augmentar la recaptació fiscal” i La Vanguardia no li posa un semàfor vermell

 

De fet, Calviño ha xifrat en 18.000 els treballadors diaris que continuen sortint dels ERTO. “Queden, ara com ara, uns 1.150.000 treballadors en ERTO”, ha calculat la ministra, que no s’ha mullat en pronosticar quants d’aquests treballadors acabaran a l’atur ni tampoc en si s’han d’allargar més enllà del setembre aquests expedients temporals. Pel que fa als impostos, Calviño ha avançat que s’augmentarà la pressió fiscal un cop s’hagi superat el sotrac de la crisi del coronavirus. “Ara per ara la prioritat és continuar estimulant i mantenint la reactivació de l’economia i la creació d’ocupació. Però està clar també que, a mitjà termini, quan recuperem un creixement robust, haurem de reprendre el camí de la consolidació fiscal en la qual érem els últims anys”, ha defensat la vicepresidenta tercera.

 

“Hem d’aturar el dèficit fiscal que arrosseguem des del passat. Les mesures que hem adoptat des del març per ajudar les famílies, els col·lectius més vulnerables, els autònoms i les empreses tenen un important impacte pressupostari i de deute públic”, ha conclòs Calviño.