Dissabte, 15 de maig de 2021 - Edició 1024
La República

El govern espanyol planteja un desconfinament “asimètric” per territoris: “Les realitats són diferents”

La caiguda del cavall és palmària

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 19/04/2020
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | ACN

En el cas d’una pandèmia, la dita popular de “Millor tard que mai” no hi encaixa gaire perquè el temps, la celeritat en l’acció a prendre, és fonamental. No obstant això és d’agrair que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi avançat que el desconfinament pel coronavirus serà “asimètric” en funció dels territoris perquè “les realitats són diferents”. Això sí, ha seguit fent malabarismes argumentals per diferenciar aquest nou criteri, nou per a ell que la Generalitat ho ha dit des del minut u, que està en directe contrast amb allò de “el virus no entén de fronteres” i que les decisions havien de ser úniques per a tot el territori de l’estat.

A La República ho hem resseguit amb la corrua d’articles sota el títol de “No tancar Madrid ens costarà molt car”, del que avui n’ha sortit l’entrega n.34. És més, Pedro Sánchez, en un exercici verbal malabar, ha argumentat que precisament ha estat la homogeneïtat defensada a ultrança des de l’inici la que ha fet que als territoris que llavors estaven menys afectats hagin tingut “un pic menys pronunciat”.  D’alguna cosa semblen haver servit les reunions dels presidents de les Comunitats Autònomes on Sánchez deu haver constatat no només aquestes diferències territorials, en paràmetres de la pandèmia, sinó també el millor coneixement de cada espai per part dels responsables.

A la roda de premsa a la Moncloa,  ha dit que les mesures de desconfinament, a engegar el maig, no són “definitives” i que si es veuen “retrocessos” en qualsevol territori “es revisarà i es reaccionarà”. Ha explicat que amb l’inici del desconfinament les respostes seran diferenciades en funció del territori i de cada realitat. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha detallat que s’establirà un sistema de marcadors per territoris perquè es pugui advertir en cada moment i el nivell de propagació i quin és l’estat de vigor del sistema sanitari. Sánchez també ha matisat que, de fet, les variacions en les restriccions no tenen perquè coincidir amb les comunitats autònomes ni províncies, sinó que poden ser per unitats territorials més petites, com si això fos una novetat a Catalunya.

Procés “lent, progressiu i cautelós”
El cap de l’executiu ha explicat que la desescalada serà un procés “lent, progressiu i cautelós”. Tot i que ha avançat que preveu que es pugui anar aixecant restriccions durant el maig –com permetre als infants que puguin sortir al carrer unes hores a partir del 27 d’abril-, Sánchez ha remarcat que totes les mesures es prendran amb “garanties”. “Seria un error greu que cedíssim al virus tot el terreny guanyat durant aquest mes”, ha avisat, tot afegint que s’ha d’evitar “caigudes i retrocessos”.

En cas que en alguns territoris hi pogués haver recaigudes o riscos, Sánchez ha advertit que “s’aturaria” la desescalada i, en cas de ser necessari, es modificarien les mesures.

En ser preguntat per si aquest estiu seria possible marxar de vacances, el president del govern espanyol ha reconegut que de moment no se sap. “Hem de ser humils a l’hora de dir que hi ha preguntes que de moment no es poden respondre, no és senzill”, ha admès, tot i que ha dit que “tant de bo” sí que es pugui anar de vacances.