Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El CxRep celebra aquest dissabte l’assemblea fundacional de representants amb l’absència d’ERC

Es debatrà una proposta de full ruta “per culminar el mandat de l’1-O” cap a la independència

Redacció
Redacció 19/12/2020
04/07/2020 Reunión del Consell per la República en Perpignan (Francia) POLITICA ESPAÑA EUROPA CATALUÑA AUTONOMÍAS CONSELL PER LA REPÚBLICA

El Consell per la República (CxRep), que encapçala l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha convocat aquest dissabte l’assemblea fundacional de representants, que és l’òrgan de representació general i de decisió superior de l’entitat.

 

Tot i que la sessió constitutiva, que començarà a les 10.00 hores, s’havia de celebrar a Argelers (França), finalment es farà entre Barcelona –al Palau de la Generalitat– i Brussel·les –al Press Club– per les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus.

 

En l’acte podran participar tots els diputats del Parlament partidaris que Catalunya sigui un estat independent en forma de república i vulguin formar part d’aquesta assemblea de representants.

 

També hi estan convidats els diputats dels grups que van subscriure l’acord d’investidura que va donar pas a l’actual Govern i a la creació del CxRep, com determina el reglament de l’entitat, que es va aprovar per unanimitat el 20 d’abril.

 

Així les coses, fins ara està previst que assisteixin representants de JxCat; del PDeCAT, que en el moment fundacional formava part del grup de JxCat; de Demòcrates de Catalunya, que estava integrat al grup republicà, mentre que els diputats d’ERC no hi assistiran perquè consideren que és un acte “partidista”.

 

De la CUP, fonts de la formació han explicat a Europa Press que no participaran en l’òrgan però acudiran com a “observadors” de l’acte a través del diputat Carles Riera perquè hi han estat convidats.

 

‘PREPAREM-NOS’

Sobre la base de l’ordre del dia, a més de’escollit la Mesa del Consell per la República, està previst ratificar Puigdemont com a president de l’òrgan i debatre la seva acció política i el pla de govern, així com el document polític denominat ‘Preparem-nos’.

 

‘Preparem-nos’ és la proposta que el CxRep ofereix al conjunt del moviment independentista per culminar el camí que es va iniciar amb el referèndum de l’1-O, i recull gran part de les conclusions dels debats estratègics que han dut a terme els seus membres.

 

Així, concreta els eixos principals de l’estratègia a seguir per complir amb el mandat de l’1-O, les bases que la legitimen i una guia d’acció per a tots els actors que l’han de protagonitzar: societat civil, institucions autonòmiques i el CxRep.

 

“És una proposta perquè el moviment independentista superi el moment d’estancament en què està ara com ara i culmini el camí que es va iniciar l’1-O, fet des d’una visió transversal, sense renunciar a cap via democràtica per aconseguir la república, incloent la confrontació no violenta i assumint els riscos”, resa el document.

 

RÈGIM ELECTORAL

A l’ordre del dia també es preveu votar el reglament i el règim electoral que ha de servir per elegir la futura assemblea de representants ordinària, que s’elegeix cada dos anys a través d’un sufragi lliure i secret de les persones inscrites en el registre ciutadà del CxRep.

 

L’assemblea estarà formada per 121 representants: 81 elegits en les diverses circumscripcions electorals establertes al reglament, i 40 elegits en circumscripció única entre els càrrecs electes de Catalunya.