Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El Canet Rock s’escuda en què era difícil preveure els contagis perquè la variant Delta era “incipient”

Gemma Recoder, la directora del festival Canet Rock, ha valorat les dades epidemiològiques dels festivals de música i afirma que era difícil preveure els contagis perquè la variant Delta era incipient en el moment de la celebració dels festivals

Avatar
Agències 04/08/2021
Pla general del públic durant l'actuació de Stay Homas al Canet Rock

La directora del Canet Rock, Gemma Recoder, ha defensat que l’edició del 2021 del festival, en la qual es van detectar 152 positius asimptomàtics, va seguir “els protocols establerts” pel Departament de Salut i va dur a terme un dispositiu de cribratge contra la COVID-19 que “va funcionar”. “Tan sols uns dies abans del festival era molt difícil preveure que l’índex de transmissió que van detectar els cribratges serien tan alts, ja que la variant delta en aquells moments era molt incipient”, ha dit en declaracions a l’ACN, el mateix dia en què s’han donat a conèixer les dades de l’estudi clínic als festivals catalans Canet Rock, Vida i Cruïlla, que es van celebrar a l’inici de l’explosió de casos per la cinquena onada de coronavirus.

Segons les informacions de Salut, els assistents al Vida, al Canet Rock i al Cruïlla van tenir entre un 1,35 i un 2,6 més de possibilitats de contagiar-se respecte a la població que no hi va anar.La directora del festival ha volgut puntualitzar que durant el període en el qual es van celebrar els tres esdeveniments musicals hi havia 8.000 positius diaris i “només el 2,8% contagis que es van declarar a Catalunya en aquelles setmanes es poden atribuir als tres festivals”. En aquest punt, ha reiterat que els contagis “podrien atribuir-se” als festivals, però “ningú sap segur que s’hagin contagiat” en l’esdeveniment i “no a la sortida, al tren o a la platja”.

Amb tot, Recoder ha subratllat que l’estudi publicat aquest dimecres “serveix per continuar treballant” amb la conselleria “perquè la cultura sigui tan segura com sigui possible i no s’hagi d’aturar”. Malgrat que es pot respondre que donar les dades del període en el qual es van celebrar els festivals és una informació poc fiable, entès que la major part dels contagis de la COVID-19 solen identificar-se uns dies després. Per tant, que l’indicador diari de contagis durant els festivals potser no és el més adequat i s’haurien d’usar altres que cobreixin un període més gran.

De fet, en les dades que ha donat Salut, s’ha mencionat que hi ha hagut més de 800 contagiats més en els 14 dies després de la celebració dels festivals, encara que no es pot extreure una relació causa-efecte directa. És a dir, que el nombre de contagiats depengués del festival. Recoder presenta un punt de vista més moderat que no pas el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, i més en la línia de Dani Poveda, director del Vida.

El Canet Rock ha estat el festival que ha tingut un major nombre de positius assistents arribant als 956, però en el moment de la celebració ja va derivar part de la responsabilitat a l’empresa encarregada de fer els cribratges a l’entrada, a causa del que es va considerar una “falta de personal sanitari a l’hora de fer les proves”.