Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

El Cruïlla reitera que “la prevenció respecte a la propagació” ha estat positiva

El director del Cruïlla ha valorat les dades que ha donat Salut amb relació a la celebració dels festivals i ha afirmat que si es fes l’anàlisi al transport públic o en restaurants el resultat “seria bastant pitjor”. Herreruela ha mencionat que la prevenció respecte a la propagació ha estat positiva i ha criticat que el test d’antígens no es fes en les farmàcies

Redacció 04/08/2021
El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, en roda de premsa al Cruïlla, el 10 de juliol del 2021

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, considera que l’edició del 2021 del festival, en la qual es van detectar gairebé 300 positius, ha “previngut” contagis de la COVID-19 “en més de 1.000 casos”. “El resultat de la prevenció respecte a la propagació continua sent positiu”, ha valorat en declaracions a l’ACN, després de les dades publicades pel Departament de Salut. En aquesta línia, ha assegurat que si l’anàlisi es fes al transport públic o en restaurants, el resultat “seria bastant pitjor” en comparació amb el que s’ha donat en els festivals. “Tot i fer una activitat d’altíssim risc, la incidència sobre la propagació de la pandèmia ha estat de reducció en el seu conjunt”, ha reiterat.

Malgrat que segons l’estudi el Cruïlla és el festival que va tenir un cribatge més efectiu. Herreruela ha assegurat que fer-los adequadament “sense que hi pugui haver cap error humà” és “molt complex”, tenint en compte que en el cas del certamen barceloní hi van assistir més de 50.000 persones entre els tres dies. En aquesta línia, ha assegurat que hauria estat “bastant millor” que els tests d’antígens s’haguessin fet en farmàcies i no pas a l’entrada del recinte del festival. No ha comentat si la dimensió de 50.000 persones era adequada.

Així mateix, el director del certamen ha assegurat que la prova pilot que van fer conjuntament el Cruïlla, el Vida i el Canet Rock era “l’activitat de més risc que s’ha fet des de l’inici de la pandèmia”, ja que suposava ajuntar més de 20.000 persones sense distància de seguretat en un mateix espai. “Ho hem fet quan hi havia la variant més agressiva, en plena cinquena onada i en un moment de dificultat altíssima”, ha justificat.

Després de tot, Herreruela ha assegurat que els promotors de música en directe poden ser “un motor” per aconseguir “que la gent jove es faci tests i es vacuni”. “Podem tenir un paper, sens dubte, d’aliats de l’administració pública”, ha dit. D’aquesta manera, Herreruela ha reconegut que volen continuar treballant amb el Departament de Salut per “trobar solucions”.

S’ha de destacar que Salut recentment ha publicat les dades epidemiològiques desglossades a la celebració dels festivals musicals Canet Rock, Cruïlla i Vida en el qual s’ha detectat un augment significatiu de 842 persones infectades més en els 14 dies posteriors a la celebració. També hi ha hagut més de 2.000 assistents, a algun dels tres festivals, que van ser positius en el mateix període. Malgrat que el Festival Cruïlla no va ser el que va registrar més positius ni el que menys, Jordi Herreruela ha estat més a prop de treure pit de la gestió que no pas de fer-ne autocrítica.