Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

El 88% de les hores extres als centres penitenciaris catalans es concentren a la presó de Lleida

|

- Publicitat -

El Centre Penitenciari de Ponent concentra el 88% de les hores extres que s’han fet als centres penitenciaris catalans, tot i ser dels més petits. Concretament, els funcionaris de la presó de Lleida han fet 950,79 hores extres de les 1.077,90 que s’han fet a totes les presons de Catalunya entre gener i novembre de 2021, tal com reconeix Justícia.

Publicitat

Des del CSIF asseguren que aquest excés de treball demostra que falta personal i insisteixen que els condicions laborals a la presó de Lleida, a més, són “deplorables i insalubres”. Des del Departament concreten, però, que a la presó de Lleida hi ha un 13% del personal de baixa i que s’intenta fer-hi front amb substituts i hores extres, que han suposat una despesa de 50.000 euros en onze mesos.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques, denuncia que treballar en el Centre Penitenciari de Ponent és ja una “tortura”. “L’elevat nombre d’agressions a treballadors penitenciaris, la falta de personal i les lamentables condicions laborals fan d’aquest centre l’etern oblidat per l’Administració Penitenciària”, lamenten. Tot i que el CSIF ha denunciat de manera persistent aquesta manca de personal, critiquen que l’administració només ha buscat solucions “provisionals” i del tot “insuficients”.

A més, afegeixen, les condicions laborals “tampoc són les apropiades”. Asseguren que les instal·lacions són obsoletes i que no se’ls ha fet cap millorar ni manteniment des dels anys 90. “La presó lleidatana cau, literalment, a trossos.

Hi ha banys i dutxes impossibles d’usar per les humitats, espais inhabitables, canonades trencades, clavegueres inservibles, cristalls trencats, parets escrostonades i un llarg etcètera al que s’afegeixen plagues persistents de xinxes, paneroles, rates i coloms que obliguen, en algunes estances, als funcionaris a posar-se els mitjons per sobre dels pantalons perquè els bitxos no se’ls pugin per les cames”, relaten.

Cal denunciar que a més de ser unes deplorables condicions de treball, també és l’espai de convivència de molts presos que viuen en unes condicions insalubres.

Des del sindicat també denuncien que quan es va tancar la presó Model de Barcelona, es va assignar un pressupost de 3,5 milions d’euros a la presó de Lleida però que aquests diners “mai van arribar al seu destí”. Lamenten doncs que no hi hagi cap partida pressupostaria perquè no se’ls “caigui la presó al cap”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió