Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Educació informa el TSJC del pacte contra la immersió com a resposta a la sentència del 25%

|

- Publicitat -

El Departament d’Educació ha enviat una comunicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) on explica que ha impulsat la polèmica proposta per modificar la Llei de Política Lingüística i el decret sobre el règim lingüístic a l’escola, contrària a la immersió lingüística.

Educació ha fet arribar aquesta nota el dia que expira el termini de dos mesos per aplicar la sentència del 25% de l’ensenyament a l’escola. A partir d’ara, les parts implicades podrien demanar l’execució forçosa de la sentència si es considera que Educació no l’està complint.

Publicitat

La Conselleria detalla que els grups parlamentaris d’ERC, PSC, Junts i En Comú Podem van registrar aquest dijous la sol·licitud de tramitació per urgència extraordinària de la proposta de modificació. Indica també que ha iniciat els tràmits per elaborar un decret que establirà que el català i el castellà “estaran contemplades” en els projectes lingüístics. Junts finalment ha reculat i l’ANC ha mostrat el seu rebuig perquè “converteix en llei catalana el que ara és imposició espanyola”.

En l’escrit, Educació afirma que l’objectiu de la modificació de la Llei de Política Lingüística és “actualitzar” la garantia d’assoliment de les competències lingüístiques d’acord amb el nou enfocament competencial del currículum i l’aplicació dels instruments de control, avaluació i millora del sistema educatiu.

En segon lloc, detalla que s’han iniciat els tràmits per dur a terme un desenvolupament normatiu del règim lingüístic del sistema educatiu. Aquest dona empara als usos i aprenentatges lingüístics del català, el castellà, l’aranès a la Vall d’Aran, de les primeres i segones llengües estrangeres, de les llengües d’origen dels alumnes i de la llengua de signes catalana, d’acord amb l’evolució metodològica de l’aprenentatge i “d’acord amb la realitat lingüística de cada entorn educatiu”.

Et pot interessar  El PP i Vox endureixen el genocidi cultural al País Valencià: el valencià deixa de ser obligatori a l'ensenyament

En aquest sentit, Educació assegura que tant el català com el castellà estaran contemplades en els projectes lingüístics per assolir-ne el ple domini, com marquen la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i la LOMLOE estatal. El Departament concreta que dimarts passat es va comunicar al Govern l’impuls d’una consulta prèvia a l’elaboració del decret.

El català a les aules, en perill

En tercer lloc, Educació informa que s’ha encarregat al Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (UB) una enquesta sobre la realitat sociolingüística dels centres educatius, atès que els darrers estudis del Consell Superior d’Avaluació apunten a una davallada progressiva en l’ús del català en els centres.

També fa referència al darrer estudi presentat pel Síndic de Greuges, que indica que en l’educació primària el català s’usa un 62,1% del temps escolar i el castellà un 33,1%. A la secundària els percentatges són del 32,9% i el 60,6%, respectivament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut