Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

La CUP exigeix la retirada de la proposta de PSC, ERC, Junts i comuns: “Va contra la immersió lingüística”

|

- Publicitat -

La CUP ha denunciat que la proposta de PSC, ERC, Junts i comuns per modificar la llei de Política Lingüística per garantir el català a l’escola és un acord que va “en contra” de la immersió lingüística. El diputat i secretari tercer de la Mesa, Carles Riera, n’ha exigit la retirada, en una atenció als mitjans aquest dijous als passadissos del Parlament. Riera ha afirmat que Cs es podria sumar al pacte “amb tota normalitat”, perquè la proposta “consagra” el català com a llengua vehicular, “però també el castellà”. El diputat de la CUP ha afegit que la proposta és una “pista d’aterratge” perquè la sentència del Suprem sobre el 25% de castellà s’apliqui “plenament”.

Publicitat

En aquest sentit, Riera ha fet una crida a una “resposta massiva social” contra la proposició de llei, i ha reclamat als grups que trenquin aquesta proposta i se sumin a la modificació de la LEC que proposa la CUP per tal de “blindar” la immersió. Així mateix, el diputat anticapitalista ha opinat que l’acord entre PSC, ERC, Junts i En Comú Podem és un pacte que va en contra d’un “consens de país” i contra el “consens majoritari” de la comunitat educativa.

Riera creu que la proposta “integra” la sentència del Suprem que “imposa” el 25% de castellà. De fet, el diputat de la CUP ha advertit que el text “deixa soles les escoles” a l’hora d’afrontar la sentència, i que el departament d’Educació “es treu de sobre la responsabilitat” sobre el tema.

El català, “llengua pròpia”

ERC, Junts, PSC-Units i En Comú Podem han registrat aquest dijous al Parlament una proposició de llei per modificar la llei de Política Lingüística amb la voluntat de garantir el català a l’escola. Els grups han arribat a un acord per modificar la legislació poques hores abans que acabi el termini aquest divendres per executar la sentència del TSJC que fixa el 25% de classes en castellà.

Et pot interessar  La CUP reitera el "perill" que l'amnistia derivi en una "desactivació" del conflicte català i un enfortiment de l'Estat

Si s’aprova, la norma declara el català com a “llengua pròpia de Catalunya”, que està “normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”. Però la modificació també apunta que el castellà “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

A banda de modificar el punt 1 de l’article 21 de la Llei de política lingüística, la proposta de modificació també canvia el redactat de punt 3 del mateix article 21. Apunta que, per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l’ensenyament obligatori, l’ensenyament de les llengües oficials i en les llengües oficials “ha de tenir garantida una presència adequada” en els currículums i en els projectes educatius de centre.

El mateix apartat recull que la determinació de la presència de les llengües oficials en l’ensenyament ha de tenir en compte “la situació sociolingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic, oral i escrit, d’acord amb els instruments de control, avaluació i millora de les competències lingüístiques”.

PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem consideren que aquesta proposició, que es tramitarà per lectura única i per urgència extraordinària, suposa “un pas més per actualitzar el consens polític i social al voltant del model lingüístic a l’escola, que ha de tenir el català com a centre de gravetat lingüístic”, però que també vol “garantir la presència i domini de totes les llengües oficials”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió