Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’ANC, contundent davant el pacte: “Converteix en llei catalana el que ara és imposició espanyola”

|

- Publicitat -

L’ANC s’oposa a la modificació de la llei de Política Lingüística acordada per PSC, ERC, comuns i Junts —tot i que aquests darrers se n’han despenjat les darreres hores— i assegura que el canvi només “converteix en llei catalana el que ara és imposició espanyola” perquè introdueix la vehicularitat del castellà “imposada per sentències”.

“No és més que l’aplicació de les sentències”, resumeixen. En un comunicat denuncien que el Govern “no garanteix el compliment del model d’escola en català arreu del territori” i demanen que es comenci a fer a través de la inspecció. L’ANC ha avançat que es coordinarà amb els sindicats i entitats en defensa de l’escola en català per plantejar mobilitzacions.

Publicitat

Al text l’entitat apunta que “l’origen del problema” és en la sentència contra l’estatut el 2010 i les posteriors del TS i TSJC anys després. Segons creuen, els diferents governs catalans “han evitat reconèixer el conflicte en un primer moment” i no l’han afrontat fins més tard. “Aquest fet ens ha portat a un carreró sense sortida que desemboca amb aquesta proposta legislativa in extremis”, lamenten.

També denuncien que el Govern “delega la responsabilitat als centres” i remarquen que són l’executiu i el Departament d’Educació “qui ha d’assumir totes les responsabilitats de la seva aplicació”. A banda, lamenten que amb la modificació legislativa se suprimeix l’article 21.8 de la llei que establia que “l’alumnat que s’incorpori tardanament al sistema educatiu de Catalunya ha de rebre un suport especial i addicional d’ensenyament del català”, i demanen que es mantingui i s’apliqui.

Segons l’ANC, “només la independència garanteix disposar del sistema educatiu que decideixin els catalans”. També apunten que “l’única” resposta possible a curt termini és “la confrontació amb l’Estat per defensar a tots els nivells l’escola en català”.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell cancel·la l'acte amb Aliança Catalana per manca de recursos econòmics
Publicitat

Opinió

Minut a Minut