Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Dos professors de la UB afectats per la guerra: “Volem ser útils per Catalunya i Ucraïna”

|

- Publicitat -

La Universitat de Barcelona (UB) ha rebut aquest dimarts els primers catedràtics ucraïnesos afectats per la invasió russa, que treballaran a la institució com a professors visitants fins al 31 de desembre d’aquest 2022, quan regularitzin la seva situació laboral a Espanya. Es tracta d’Oleksander Martynenko i Maryna Martynenko, una família va aterrar a Barcelona la nit del dissabte 26 després d’un llarg periple que van iniciar el 8 de març en sortir de Khàrkiv per arribar a Cracòvia. “Volem ser útils per Catalunya i Ucraïna”, han subratllat.

Oleksander Martynenko, catedràtic de Medicina a la Universitat de Khàrkiv, s’incorpora com a professor visitant a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB. Maryna Martynenko, catedràtica d’Economia a la mateixa universitat, en canvi, formarà part de la Facultat d’Economia i Empresa. Han vingut amb la seva filla, Anastasia, estudiant universitària, i amb els pares de la Maryna, en Víktor i la Nadiia, professors de matemàtiques i sociologia, respectivament.

Publicitat

Els Martynenko han assegurat que estan “molt agraïts” per la oportunitat i esperen trobar un “camp en comú” per col·laborar amb els investigadors locals. “Per nosaltres és important continuar amb les nostres recerques”, han apuntat. En aquest sentit, encara queda per concretar com serà exactament la seva feina en aquest centre, un fet que dependrà de l’equipament.

Pel que fa a la situació a Ucraïna, els Martynenko asseguren que des dels centres universitaris continuen treballant per poder oferir suports als estudiants i professors d’allà. “És important pel nostres futur”, ha assegurat la Maryna, que també ha assenyalat que el govern i el president del país han apostat de forma clara per fer-ho possible.

A l’espera de més professors

D’altra banda, el vicerector de Política d’Internacionalització, Raúl Ramos, ha explicat que es tracta del “primer pas” d’un conjunt d’accions que la UB està ultimant per donar suport a la comunitat universitària ucraïnesa afectada pel conflicte bèl·lic, ja que preveuen rebre més catedràtics i professors que es troben en la mateixa situació.

Ramos ha celebrat que els Martynenko s’hagin pogut reincorporar i ha posat en valor la seva “resiliència” després d’una experiència que ha definit de “traumàtica”. “De moment els deixarem temps per adaptar-se al nou entorn, ja que també estan fent docència en línia a les seves universitats”, ha recordat.

Finalment, també ha aprofitat per apuntar que la UB farà el possible per atendre les peticions humanitàries i acadèmiques que els vagin arribant, tot i que també ha afegit que s’haurà de gestionar a través dels recursos dels quals es disposi. “Aportarem el nostre granet de sorra per millorar la situació”, ha dit.

Peticions en altres universitats

Aquest tipus de peticions no només s’han rebut en aquesta universitat barcelonina, sinó que també s’han fet extensibles, per exemple, en altres centres com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En aquest centre, han rebut una trentena de sol·licituds de ciutadans ucraïnesos, de les quals 22 han estat d’estudiants i 8 de professors. De moment s’estan estudiant “cas a cas” i mirant com es pot donar-los la millor resposta possible.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut