Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Desgavell a les consultes sobre els Jocs Olímpics espanyols

El 24 de juliol se celebraran les dues consultes diferents per incloure el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès

Redacció 04/04/2022
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina

Es concreta la consulta dels Jocs Olímpics d’hivern, i conseqüentment, la seva candidatura. La Generalitat celebrarà el 24 de juliol dues consultes amb preguntes diferents sobre els JJOO: Una a l’Alt Pirineu i Aran, on se celebrarien les proves; i l’altra al Ripollès, Berguedà i Solsonès, on no es farien competicions, però es troben afectades en gran manera.

A l’Alt Pirineu i Aran se’ls llançarà la següent pregunta: “El Govern ha de presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern del 2030?”. La resposta és binària, tot i incloure el verb:”Sí, l’ha de presentar” o bé “No, no l’ha de presentar”. Tot i això, ha portat polèmica, ja que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) havia insistit que no es tractés d’una resposta de dues opcions.

La fórmula es repeteix en la segona pregunta, que va destinada a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès: “La teva comarca s’ha d’involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern del 2030?”. Les dues respostes, en aquest cas també són binàries: “Sí, estic d’acord que s’hi involucri” o bé “No, no estic d’acord que s’hi involucri”.

Els detalls els han explicat a la roda de premsa de Govern d’aquest dilluns, dia 4 d’abril on hi han assistit, d’una banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, d’altra banda, i la d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina.

La signatura del decret es troba envoltada d’incògnites i interrogants, ja que el president de la comunitat d’Aragó, Javier Lambán, no va sumar-se a l’acord tècnic aprovat la setmana passada, validat pel COE.