Dilluns, 6 de desembre de 2021 - Edició 1229
La República

CSIF, PP i Vox ploriquegen i culpen l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de “la pèrdua d’autoritat dels policies”

El sindicat no ha tingut cap problema en manifestar-se amb la ultradreta perquè la policia barcelonina tingui pistoles d’electroxoc i esprai pebre

Avatar
Agències 21/10/2021
Pla general d'una comitiva de Vox, en una protesta a plaça Sant Jaume convocada pel sindicat CSIF, reivindicant el suport a la policia, el 21 d'octubre de 2021

Una cinquantena de representants del sindicat CSIF i els partits PP i Vox s’han trobat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la “pèrdua d’autoritat” de la policia que atribueixen a la gestió de l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya. En un acte per donar suport a tots els cossos policials, el portaveu sindical de la Guàrdia Urbana pel CSIF, Eugenio Zambrano, ha assenyalat que existeix “impunitat” davant les agressions a policies.

Com a exemple, ha citat l’atac grupal que van patir dos agents dels Mossos d’Esquadra recentment al barri Gòtic, el passat 9 d’octubre. Davant d’això, Zambrano ha demanat suport polític i ha recuperat la petició d’incorporar pistoles taser o esprai pebre a la policia barcelonina.

L’acte, que s’ha avançat dos dies a una altra manifestació per “la seguretat pública” i “la dignitat policial” a causa de diferències amb els organitzadors, l’ha capitanejat el portaveu del CSIF. Així, en declaracions als mitjans, Zambrano ha carregat contra el consistori barceloní i el govern català i els ha acusat de “no donar suport institucional com es mereixen els diferents operadors de seguretat que treballen a la ciutat de Barcelona”. A més, ha remarcat que existeix “l’absència de condemna de fets violents” contra els agents o contra el mobiliari públic, en referència als aldarulls pels macrobotellots de la Mercè.

Tot plegat, segons ell, ha apuntalat una pèrdua progressiva “del principi d’autoritat”, especialment des del 2015. Tot i que ha detallat que no disposen de dades comparatives amb altres períodes, Eugenio Zambrano ha assegurat que entre els anys 2016 i 2020 els membres de la policia barcelonina haurien comptabilitzat 406 agressions físiques, s’haurien registrat 1.004 atestats per atemptat a l’autoritat i s’haurien donat 2.240 casos de sinistralitat laboral. Aquesta última dada aplegaria les lesions d’agents que, per exemple, es fessin mal “durant una persecució” o mentre “es produeix una detenció”, ha matisat Zambrano.

La concentració ha comptat amb el suport presencial d’una petita representació també de de la Confederació Espanyola de Policia (CEP), formada per agents de la Policia Nacional. En l’àmbit polític, hi ha assistit el secretari d’organització de Vox a Barcelona, Jordi de la Fuente, acompanyat d’una comitiva d’una desena de persones. També el Partit Popular s’ha sumat al suport a la reivindicació policial. En aquest sentit, el regidor que encapaçala el grup municipal popular a l’Ajuntament, Josep Bou, han apuntat de nou a la Generalitat i al govern municipal. Els ha acusat d’estar “en contra de donar moral a aquesta gent, que tant i tant ha patit, i de protegir-los”. Pel que fa a a les peticions del CSIF sobre el gas pebre o les pistoles taser, Bou s’ha mostrat partidari de totes dues mesures.