Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

Comín reconeix que JxCat i ERC “han començat la Guerra Freda”

El conseller de Salut i eurodiputat exigeix als partits que a les pròximes eleccions han de ser “meridianament clars” sobre com pensen assolir la independència

Redacció
Redacció 20/08/2020
Toni Comín i Antoni Castellà, en un col·loqui de la Universitat Catalana d'Estiu

“Hem començat la guerra freda”, així ha definit Toni Comín la relació entre Junts per Catalunya i ERC. En un col·loqui a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, el conseller a l’exili ha ironitzat com “els russos i els americans es van preocupar primer de guanyar la guerra contra els alemanys”.

Conscient de les poques possibilitats d’establir una unitat electoral, Comín ha exigit als partits independentistes que a les pròximes eleccions han de ser “meridianament clars” sobre com pensen assolir la independència de Catalunya. Per una altra banda, Toni Castellà ha assegurat que les pròximes eleccions al Parlament són “l’última oportunitat a curt termini” per culminar el procés independentista i ha reclamat utilitzar-les “en clau plebiscitària”.

“Si són unes eleccions autonòmiques normals, perdrem una generació”, ha advertit. Per això, ha proposat aprofitar-les per “aixecar la suspensió” de la declaració d’independència del 2017 ja que el sobiranisme pot superar la meitat dels vots, ha dit. “Imaginem arribar al 51% i no fer res?”, ha preguntat. Ambdós dirigents han defensat la unilateralitat com a millor via per aconseguir la independència de Catalunya.

Castellà ha considerat la confrontació com a “palanca” que pugui motivar una sortida dialogada amb l’Estat espanyol, però ha rebutjat la taula de negociació posada en marxa entre la Generalitat i el govern estatal perquè trasllada un “missatge contradictori”. Comín ha coincidit que la confrontació pacífica “és l’únic que pot acabar condicionant” la resolució del conflicte polític català.