Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Budó: “Si aquest estat d’alarma significa estar un mes més amb competències manllevades, no hi podem donar suport”

“No té cap sentit que se’ns faci planificar la desescalada però després haguem de demanar permís a Madrid”

Agències 16/05/2020
La consellera de Presidencia, Meritxell Budó,

El Govern de la Generalitat s’oposa a la pròrroga de l’estat d’alarma anunciada per Pedro Sànchez. “Si aquest estat d’alarma significa estar un mes més amb les competències manllevades, no hi podem donar suport”, ha assegurat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la compareixença diària sobre l’evolució de la covid-19. Budó ha dit que “no té cap sentit” el comandament únic que exerceix el govern espanyol, motiu pel qual ha reclamat autonomia per afrontar la crisi sanitària.

Budó, que ha conegut la voluntat de Sánchez de prorrogar l’estat d’alarma durant la compareixença de la Generalitat, ha dit que l’executiu català no donarà suport al govern espanyol mentre mantingui el comandament únic de la gestió de la crisi del coronavirus. “Necessitem competències per prendre decisions que són competència pròpia”, ha remarcat la consellera, que ha afegit: “No té cap sentit que se’ns faci planificar la desescalada però després haguem de demanar permís a Madrid”.

En aquest sentit, ha defensat que la Generalitat “té capacitats i coneixements” per gestionar la crisi de la covid-19. “Nosaltres ens sabem gestionar, sabem prendre decisions i necessitem que se’ns retornin les competències perquè la feina l’estem fent”, ha insistit Budó. A parer de la consellera, la legislació actual i les competències territorials serien “suficients” per gestionar la situació provocada per la pandèmia del coronavirus.

Al mateix temps, la també portaveu ha puntualitzat que l’oposició expressada aquest dissabte a la pròrroga de l’estat d’alarma és en nom del Govern, i ho ha desvinculat del vot que finalment acabin adoptant els grups parlamentaris de Junts per Catalunya i ERC al Congrés dels Diputats quan es debati aquesta qüestió.