Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Borràs crida a “revocar” l’article del reglament que suspèn els diputats als quals s’obre judici per corrupció

La presidenta garanteix que el diari de sessions recollirà el vot de Lluís Puig

Agències 10/07/2022
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la reunió ordinària de la Mesa. Data de publicació: dimarts 24 de maig del 2022, 10:34 Localització: Barcelona Autor: Jordi Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat aquest dissabte que s’ha de “revocar” l’article del reglament de la cambra que permet suspendre els diputats als quals s’obri un judici oral per qüestions vinculades a la corrupció. “Un Parlament democràtic l’ha d’anul·lar”, ha dit entrevistada al programa ‘FAQs’ de TV3. Borràs considera que aquest article, amb el qual podria ser suspesa si finalment ha d’anar a judici pel cas que té obert per la seva etapa com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), “vulnera la presumpció d’innocència”. “Què és el que hem de posar par davant: el reglament o els drets fonamentals?”, ha preguntat.

La dirigent de JxCat va comparèixer dimarts per anunciar que no pensava dimitir com a presidenta del Parlament malgrat les veus –fins i tot dins de l’independentisme– que li demanen que faci un pas enrere fins que el seu cas no quedi jutjat. La seva decisió, ha insistit, “és ferma”: “No dimiteixo perquè sóc innocent i defensaré la meva innocència des de la meva posició”.

La causa investiga el suposat fraccionament de contractes de la ILC que hauria beneficiat un amic de Borràs. Tot i això, la presidenta ha negat “categòricament” haver trossejat cap contracte i ha afirmat ser víctima d’una investigació prospectiva en què s’investiga una persona i no uns fets”. “Si jo no fos qui fos, em digués com em digués i defensés les idees que defenso des del lloc que les defenso, hi ha unanimitat en considerar que no hi haurà un judici just perquè hi ha un component de persecució política”, ha subratllat. Per això ha fet una crida “no als independentistes, sinó als demòcrates”, a “no col·laborar amb la claveguera”.

Preguntada per la situació del diputat de JxCat Lluís Puig, exiliat a Bèlgica i a qui el Tribunal Constitucional va denegar la delegació de vot al Parlament, Borràs ha garantit que el diari de sessions recollirà el vot de l’exconseller. Per un acord dels independentistes de la Mesa, Borràs va anunciar oralment al ple d’aquesta setmana els vots emesos per Puig tot i que no apareixien al marcador “per protegir els funcionaris” de possibles represàlies judicials. Tot i això, la presidenta ha assegurat que els documents oficials contemplaran el vot del diputat: “La transcripció de l’acta es basa en el que he dit”.