Dilluns, 21 d'Octubre de 2019 - Edició 452
La República

[Àudio] Forta enganxada entre Gemma Galdón i Tian Riba després que la tertuliana hagi vinculat l’1-O amb la corrupció

Gemma Galdón ha participat avui a la tertúlia de ‘El món a RAC1’, on ha expressat la seva preocupació per “algunes coses que hem estat veient als interrogatoris dels últims […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 14/03/2019
Gemma Galdón i Tian Riba, a RAC1

Gemma Galdón ha participat avui a la tertúlia de ‘El món a RAC1’, on ha expressat la seva preocupació per “algunes coses que hem estat veient als interrogatoris dels últims dies” del judici de l’1-O com la “connivència” entre allò públic i privat. En referència al fet que el referèndum hauria estat finançat amb fons privats, Galdón s’ha mostrat indignada pel fet que -segons ella- “objectius polítics siguin finançats per privats a canvi de qui sap què” i “se’n parli com si fos una cosa positiva”. “És terriblement preocupant, com també la manca de transparència amb tot això”, ha dit la tertuliana, que ha defensat que “les coses públiques s’han de pagar amb diners públics”.

En aquest sentit, ha apuntat a “la sospita de comprar favors” en “un país on els grans partits que han governat més temps, Convergència i Unió, han estat formalment acusats i condemnats de finançament il·legal a través de ‘mordidas’ a la contractació pública”. “Venim d’un sistema terriblement corrupte, no d’una història amb uns partits transparents, compromesos amb la rendició de comptes”, ha etzibat per criticar que “es posi sobre la taula que empreses no et cobrin directament perquè ja et cobraran d’alguna altra manera”. I ha continuat assenyalant “el cas flagrant” de l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas: “Fa unes setmanes, alguna premsa deia que se li devien 100.000 euros per la seva defensa i després sabem que encapçalarà les llistes per Girona a les eleccions europees. És evident que hi ha una confusió constant entre allò privat i allò públic i em sembla que la societat hauria de posar-se les mans al cap i exigir explicacions per demanar que això acabi”.

Tian Riba, que també participava a la tertúlia, ha contestat a les seves afirmacions dient que podria defensar la seva postura “si parlem d’unes eleccions normals” però no amb “l’1-O, que no va ser un referèndum, sinó un gran acte de desobediència i una gran mobilització popular”. Quan Galdón ha interromput Riba per dir-li que “això no ho dèieu aleshores”, ha començat una forta enganxada entre ambdós que ha acabat amb el tertulià afirmant que el fet que l’1-O fos “una gran mobilització popular i un gran acte de desobediència pot ser compatible amb que fos un referèndum” i retraient que “no pugueu entendre que pot haver gent altruista, inclosos empresaris”. “No teniu raó de dir que l’1-O, com estàs dient Gemma, és un gran acte de corrupció”, ha conclòs Riba.

Ha estat aleshores quan ha intervingut el conductor del programa, Jordi Basté, per preguntar a Galdón si “considera que tota la gent que va col·laborar amb l’1-O eren uns corruptes”. “Crec que qui demana i fa campanyes sabent que no les cobrarà d’una forma sinó que les cobrarà d’una altra, evidentment que és corrupte; que qui utilitza fins públics o democràtics amb institucions públiques amb connivència amb actors privats que paguen o que cobren de formes no confessables, evidentment que és corrupte. És corrupte al voltant de l’1-O i en qualsevol tipus de relació entre l’administració i el sector privat”, ha contestat ella.

Relacionats