Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Arxivada la investigació contra tres militants d’Endavant per unes pintades al Bisbat de Lleida contra la pederàstia

L’organització independentista denuncia que la investigació dels Mossos és “clarament política”

Agències 15/02/2022
Pla general on es pot veure un moment de la roda de premsa d'Endavant just davant del Bisbat de Lleida, el dimecres 1 de desembre de 2021. (Horitzontal)

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida ha arxivat la causa contra tres militants d’Endavant-OSAN arran d’unes pintades que denunciaven la negativa de l’Església a donar les dades sobre els abusos sexuals alhora que n’assenyalaven la seva complicitat i encobriment.

La denúncia, explica Endavant, vinculava aquesta acció amb unes cartes anònimes enviades al Bisbat per una persona que afirmava haver estat víctima d’abusos sexuals durant els anys 60 i 70 per part d’un membre de la cúria actual de la diòcesi de Lleida. A més, Endavant-OSAN i Alerta Solidària critiquen que els esforços per investigar-los contrasten amb la passivitat de Mossos i Justícia per investigar els abusos denunciats a les cartes.

Endavant Ponent denuncia en un comunicat que la investigació dels Mossos és “clarament política” i evidencia que registren informació i seguiment de la participació política dels seus militants. “Vam fer les pintades i ens refermem en els motius”, reconeixen en un comunicat.

Així doncs, afirmen que volien denunciar que, com també exposen aquestes cartes, “la institucionalització de la pederàstia i els abusos sexuals dins de les congregacions i centres educatius religiosos és una realitat emparada, també per les administracions polítiques i judicials”. Lamenten, a més, que fa un mes es feia públic que l’Església espanyola no crearà cap comissió independent per investigar els abusos. Pel que fa al Bisbat de Lleida, el 2019 es va obrir el servei d’atenció diocesà a les víctimes d’abusos a menors i adults vulnerables per poder recollir possibles casos.