Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Aquest és l’artista blasfem que ha plantat al jutge de Berga

L’artista Abel Azcona (Pamplona, 1988) ha plantat el jutge de Berga que l’investiga per un presumpte delicte de profanació i contra els sentiments religiosos. Azcona ha estat citat a declarar […]

Redacció 05/02/2019
Pla mitjà de l'artista Abel Azcona / ACN

L’artista Abel Azcona (Pamplona, 1988) ha plantat el jutge de Berga que l’investiga per un presumpte delicte de profanació i contra els sentiments religiosos. Azcona ha estat citat a declarar aquest dimarts a les 10.15 hores com a investigat arran d’una performance que va exposar l’any 2016 al centre d’art contemporani Konvent, de Cal Rosal, en la qual traçava la paraula ‘pederàstia’ amb una filera d’hòsties consagrades. En declaracions a l’ACN, l’artista no s’hi ha presentat: “La situació de persecució que viu la llibertat d’expressió a l’estat espanyol”. “Els artistes fa massa temps vivim entre les galeries d’art i els jutjats. Com a artista radical, desobedient i transformador, la meva obligació és plantar-me, no cedir a xantatges ni persecucions de cap mena”, ha explicat.

Abel Azcona està sent investigat pel Jutjat d’Instrucció 1 de Berga per un presumpte delicte de profanació i un altre contra els sentiments religiosos per una performance que va fer l’any 2016 a l’antiga capella del convent de Cal Rosal. L’artista va voler denunciar els casos de pederàstia que s’han donat en el si de l’Església traçant la paraula “pederàstia” amb una filera d’hòsties consagrades. Per fer-ho possible va anar a combregar a 242 esglésies i es va guardar les hòsties per elaborar l’obra.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Completo en https://www.facebook.com/440318609331525/posts/2507995389230493/

Una publicación compartida por Abel Azcona (@abelazcona) el

La querella ha estat presentada per l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians, que denuncia que l’artista utilitzés hòsties consagrades. L’obra ja l’havia exhibit abans a Pamplona. Allà també va ser objecte de denúncies, però l’Audiència de Pamplona va arxivar el cas en considerar que l’exposició es tractava d’una provocació i no pas d’una ofensa, pel que estava emparada en la seva llibertat d’expressió. Els recursos presentats per l’entitat catòlica al Tribunal Constitucional i a Estrasburg van ser desestimats.

L’artista ha publicat un comunicat on expressa la seva voluntat de desobeir per ser lliure. Alhora que s’escuda en diferents filòsofs, com ara Micheal Focault, Emmanuel Kant o Henry David Thoreau, per tal de justificar la seva posició desobedient amb el règim del 78. Per últim Azcona creu que el seu cas és una prova més que el regim en el que vivim està morint, però en no sorgir el nou món en el qual estem destinats, surten els monstres. En aquest cas, la repressió sense sentit de creadors.