Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Albiach proposa crear un “front comú” per adreçar l’injust finançament autonòmic

La presidenta d’En Comú Podem insta Pere Aragonès a convocar una reunió dels partits catalans per trobar “una estratègia unitària”

Agències 15/12/2021
La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach

La presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dimecres al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui els partits catalans a una reunió per tal de pactar “una estratègia unitària” que serveixi per a negociar el finançament autonòmic amb la resta de territoris i amb l’Estat.

“Tenim un sistema profundament injust amb Catalunya i a mi no m’agrada la proposta del ministeri, no és bona ni l’adient. Per això cal una reunió urgent”, ha dit la líder dels comuns, que ha reclamat també forjar “aliances” amb la Generalitat Valenciana i el Govern Balear per tal de fer “fronts comuns” pels interessos de territoris que surten perjudicats amb el repartiment.

A la seva resposta, el president ha dit que Catalunya “estarà sempre allà on s’hagin de defensar els interessos de la ciutadania i també els econòmics”, però ha matisat que actualment el plantejament que fa l’Estat per a negociar el finançament autonòmic “confronta territoris” i “no posa més recursos ni permet la gestió dels impostos”. “No hi entrarem, en això”, ha dit Aragonès.

El que sí que ha volgut el president és aprofitar l’oferiment d’Albiach de reunir-se per girar la qüestió cap a un altre tema econòmic. “El que cal és un front comú per a aconseguir un fons extraordinari per finançar la sanitat com a continuació dels fons covid”, ha dit, tot convidant els comuns a participar de la pressió per a demanar aquestes aportacions a l’Estat.