Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

A l’Estat li surt el tret per la culata en l’intent de censurar el documental ‘L’estafa d’Andorra’

Els productors decideixen publicar-lo a YouTube i es disparen les visites: més de 210.000 visualitzacions en dos dies

Gerard Sesé 31/08/2020

El documental ‘L’estafa d’Andorra’ s’estrenava el dimecres passat a la plataforma d’Amazon Prime, un servei de pel·lícules i sèries per als subscriptors de la companyia nord-americana. La publicació sorprenia els mateixos productors, que creien que seria més endavant.

De seguida, la notícia de l’existència del documental es va fer viral a Catalunya, especialment perquè destapa les males arts de les clavegueres de l’Estat contra el moviment independentista: com es pot fer caure un banc (BPA) perquè aquest es nega a donar dades sobre els seus clients (Artur Mas, Oriol Junqueras o la família Pujol) en l’intent desesperat d’acabar amb el procés.

De cop, però, per a sorpresa de tothom, el documental va desaparèixer de les cerques de la plataforma Amazon Vídeo. Després, fins i tot, ja no es podia ni reproduir en detectar que la ubicació era dins de l’Estat espanyol.

Alguns usuaris es van queixar a Amazon i la resposta deixava clar que les clavegueres de l’Estat havien fet mans i mànigues perquè en poques hores la plataforma nord-americana no deixés reproduir el vídeo.

Els productors del film van decidir publicar-lo a YouTube de manera oberta i, per tant, ja no calia ser client d’Amazon Prime per a poder gaudir-lo. El resultat de l’intent de la censura espanyola ha estat, doncs, anar per llana i tornar esquilat: més de 210.000 reproduccions en tan sols dos dies. A més, tota aquella gent que no tenia Amazon Prime ha pogut veure el documental sencer subtitulat. L’efecte Streisand en tota regla.