Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Reaccions davant la detenció de Ponsatí mentre es troba al Palau de Justícia

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha lamentat la detenció de Clara Ponsatí a Barcelona, que ha descrit com a “il·legal”. “A Espanya l’estat de dret importa més aviat poc”, ha assegurat Puigdemont. En una compareixença amb mitjans des del Parlament Europeu, Puigdemont ha demanat a la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, que defensi els drets de Ponsatí i “actuï amb imparcialitat”.

Puigdemont ha lamentat que els Mossos d’Esquadra hagin estat “coresponsables” d’una detenció “il·legal” però ha remarcat que “l’autor intel·lectual” del cas és el jutge Pablo Llarena. “Ell sap perquè ha demanat que siguin els Mossos i no la Guàrdia Civil”, ha dit. L’exconseller Toni Comín també ha descrit com a “il·legal” la detenció. “Ella té totes les immunitats”, ha defensat, remarcant que el que han fet els Mossos d’Esquadra, com a policia judicial, és “executar una ordre de detenció il·legal” que és “incompatible amb el dret europeu”.

Publicitat

Comín ha dit que demà dimecres Ponsatí hauria de poder assistir al ple del Parlament Europeu, perquè té immunitat. Segons l’eurodiputat, Llarena s’ha “insubordinat” al dret europeu. En tot cas, Comín ha enviat també un missatge de “satisfacció” pel fet que Ponsatí no reconegui al Suprem i no hagi entrat a l’Estat “via Madrid”. “No es lliura de manera voluntària a la justícia espanyola”, ha remarcat.

Per altra banda, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha defensat que “ara és l’hora de l’estat de dret i que la justícia faci la seva feina”. Així s’ha pronunciat després que els Mossos hagin detingut l’exconsellera en ple carrer de Barcelona, el dia que ha tornat a Catalunya sense entregar-se a les autoritats.

El Tribunal Suprem va dictar una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència vinculat al referèndum de l’1-O i els Mossos l’han traslladat a la Ciutat de la Justícia. En roda de premsa, Ponsatí ha volgut deixar clar que no ha tornat 5 anys després per fer cap pacte amb l’Estat, sinó a denunciar la “vulneració de drets”.

Et pot interessar  Joel Joan, el nou fitxatge de Ponsatí i Graupera per a la seva candidatura 'Alhora'

El govern espanyol considera que l’exconsellera Clara Ponsatí ha ofert “un espectacle” amb el seu retorn i detenció per part dels Mossos d’Esquadra. Fonts de la Moncloa recorden que les acusacions contra Ponsatí són les mateixes que pesen contra Meritxell Serret i Anna Gabriel, que van optar per declarar voluntàriament davant el jutge Llarena i estan “tranquil·lament al carrer”, perquè el delicte de desobediència no comporta presó.

En tot cas, apunten, el retorn de Ponsatí fa evident que “el procés tal com el vam entendre el 2017 s’ha acabat”. “Avui l’independentisme està dividit i Catalunya i Espanya estan en una nova etapa”, perquè “quan governava el PP fugien, i ara tornen i rendeixen comptes davant la Justícia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut