Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Universitats xifra en més de 3.500 MEUR les demandes econòmiques dels centres catalans

ACN Barcelona – La consellera Gemma Geis ha assenyalat que les demandes econòmiques de les universitats i centres de recerca catalans superen els 3.500 milions d’euros (MEUR). El departament va […]

Agències 19/08/2022

ACN Barcelona – La consellera Gemma Geis ha assenyalat que les demandes econòmiques de les universitats i centres de recerca catalans superen els 3.500 milions d’euros (MEUR). El departament va demanar als rectorats i centres de recerca que li enviessin les necessitats de finançament d’acord amb els projectes ja contemplats i aquesta n’és la suma total, segons ha revelat Geis en una taula rodona a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, aquest divendres. A la taula hi han participat els rectors de les set universitats públiques catalanes. La titular de Recerca i Universitats ha aprofitat la comunicació d’aquesta xifra per assegurar que només es pot assolir “en un estat independent”.

D’altra banda, Geis s’ha mostrat preocupada per l'”augment de l’extrema dreta” al sistema universitari català i ha demanat que no hi hagi cap “fissura” davant d’aquesta situació. “Aquesta és una realitat que també tenim i hem de ser molt rigorosos, contundents i discrets”, ha afirmat la consellera, que no ha concretat en quins àmbits estant detectant aquest increment de la presència de l’extrema dreta. 

Geis ha assenyalat que la universitat “no pot ser neutral” davant d’aquesta realitat, perquè és una institució que ha de defensar “els drets, les llibertats, el debat i la crítica”. La universitat, ha insistit, és un espai “de debat, de crítica, transpirable, on els valors democràtics siguin salvaguardats”. 

En un altre àmbit, Geis ha destacat que finalment la Universitat de Perpinyà s’ha integrat en el programa d’intercanvi d’estudiants dins els territoris de llengua catalana (programa Joan Fuster). Es tracta d’un programa d’intercanvi que emula les beques Erasmus, impulsat pel departament a través de la Xarxa Vives d’Universitats.