Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Una tesi sobre justícia restaurativa, primer premi de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista

ACN Barcelona.-La tesi doctoral ‘Justícia restaurativa en els supòsits de violència, especial incidència en els matrimonis forçats’, de Laura Sarramià i Balaguer, ha guanyat el premi a la tesi doctoral […]

Agències 13/12/2021

ACN Barcelona.-La tesi doctoral ‘Justícia restaurativa en els supòsits de violència, especial incidència en els matrimonis forçats’, de Laura Sarramià i Balaguer, ha guanyat el premi a la tesi doctoral que atorga, per primera vegada, l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista del Departament de Justícia. El reconeixement està dotat amb 6.000 euros. El secretari general del Departament de Justícia, Quim Clavaguera, i la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Laura Martínez, han estat els encarregats de lliurar els guardons. Els premis consten de tres categories i reconeixen els millors treballs d’investigació, iniciatives i pràctiques destinats a lluitar contra la violència de gènere en l’àmbit de la justícia.

El treball premiat aborda la justícia restaurativa i la possible aplicació en els casos dels matrimonis forçats, com a manifestació específica de la violència de gènere. L’estudi presenta un possible circuit d’intervenció en benefici de les persones sotmeses a un matrimoni forçat.La recerca analitza les polítiques criminals que s’han adoptat a l’estat espanyol per lluitar contra aquesta realitat social i examina una de les mesures de la Llei orgànica 1/2004, que prohibeix la mediació en els casos de violència masclista. La tesi proposa un programa restauratiu d’intervenció integral per a les víctimes dels matrimonis forçats.En la mateixa categoria A, i amb un premi de 3.000 euros, el jurat ha premiat com a millor treball final de grau o màster ‘La violència i revictimització institucional en les violències masclistes. Una anàlisi del context gironí’, de Mar Sibila Pérez.A banda, el projecte ‘Claus jurídiques sobre les violències masclistes digitals’, de la Diputació de Barcelona, ha rebut el premi a millor iniciativa o pràctica impulsada per una administració pública, ens o entitat pública,Encara en la mateixa categoria i amb una dotació de 3.000 euros, la guanyadora a la millor iniciativa duta a terme per institucions, organitzacions o empreses privades ha estat per a ‘Eines de suport a les violències. Siempre vivas’, de la fundació Àmbit Prevenció.El reconeixement a la trajectòria ha estat per a Marisa Fernández, advocada feminista en exercici des del 1985. Especialitzada en els drets de les dones, violències masclistes, transsexualitats i drets sexuals i reproductius, ha estat presidenta de l’Associació de Dones Juristes i coordinadora de la Comissió d’Igualtat i Violència.És coautora de diversos dictàmens i lleis de les institucions catalanes, com ara la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista, les bases d’una llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat dels homes i les dones a Catalunya, o la Guia de bones pràctiques policials en l’atenció a les dones en situació de violència masclista. El jurat li ha reconegut la implicació en moviments feministes i el compromís amb la justícia.