Edició 2047

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de març del 2024
Edició 2047

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de març del 2024

Una granja de Cornellà de Terri guanya el 38è concurs de canals porcines del Mercat del Ram de Vic

|

- Publicitat -

ACN Vic – La granja Can Suari de Cornellà de Terri ha guanyat el 38è concurs de canals porcines del Mercat del Ram de Vic. El veredicte s’ha donat a conèixer aquest dissabte i ha estat el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, qui ha lliurat el premi al guanyador. Per primera vegada les canals porcines no penjaven físicament dels expositors, sinó que els porcs es van recollir una setmana abans per fer-ne un estudi més rigorós. La granja el Verinal de Tona s’ha endut el premi ‘Qualitat de Carn’, mentre que la Granja Arnau d’Artesa de Segre ha guanyat el títol ‘Qualitat de Canal’. Un degoteig constant de visitants ha omplert el recinte firal durant tot el matí per participar a la Casa de Pagès i veure de prop la mostra de bestiar.

El tradicional Concurs Català de Canals Porcines per primer cop ha decidit no exposar les peces de carn durant els dies de la fira. El visionat s’ha pogut fer a través d’una pantalla a l’expositor i aquest canvi ha servit per tenir més dies per poder realitzar les anàlisis. “És un premi molt més real”, ha destacat un dels membres de la comissió. Dels dos o tres dies que tenien abans per poder fer les valoracions de la qualitat de la carn que arribava a concurs, enguany s’ha passat als vuit.

Publicitat

Can Suari, la granja que ha obtingut la màxima puntuació, ha rebut 2.000 euros en productes i subministraments agropecuaris pels porcs. Els altres dos guanyadors, la granja de Tona, com la millor en la categoria de qualitat de carn, i la d’Artesa de Segre, com la millor en la categoria de qualitat, han rebut un xec valorat en 1.500 euros.

Durant l’acte de lliurament, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha destacat la importància que té pel país el sector agroramader. “És una de les grans indústries a casa nostra i hem de fer tot el possible perquè continuï així”, ha dit. Puigneró també ha aprofitat la seva intervenció per destacar el Mercat del Ram com un lloc on no només s’hi va a intercanviar productes, sinó també a intercanviar aprenentatges i coneixement.

Una de les novetats d’aquest dissabte al recinte firal ha estat el lliurament dels premis del primer Concurs Morfològic Nacional de la Raça Ovina Ripollesa. Els guanyadors han estat Xicuai (Bages) pel millor lot de xaies, Can Reixach (Pla de l’Estany) pel millor lot d’ovelles, i Can Miquel (Berguedà) en la categoria de millor marrà.

<strong>Reivindicació de la pagesia per un preu més just</strong>

El Mercat del Ram actua d’aglutinador i de punt de trobada dels diferents actors del sector. En aquest sentit, l’expositor del sindicat Unió de Pagesos ha volgut ser un altaveu de les reivindicacions de la pagesia. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha explicat que han volgut aprofitar aquest altaveu per fer entendre als seus proveïdors i també a altres expositors que “si els pagesos no es guanyen la vida, ells tampoc”.

Caball ha criticat que estan veient com la gran distribució està aconseguint rècords de beneficis, mentre els pagesos estan fent “rècord de pèrdues”. En aquest sentit, en plena crisi, Caball ha recordat que Mercadona l’any 2020 va aconseguir 727 MEUR de beneficis. “Això mentre nosaltres tenim sectors com el de la llet que no arriben a cobrir costos, o els del vi o els cítrics”, ha lamentat. Per ell, una de les solucions passaria perquè es legisli de manera que els beneficis quedin més ben repartits per tota la cadena de valor.

Aquest greuge, sumat a la crisi de preus de l’energia i de les matèries primeres, accentuada per la guerra a Ucraïna, fa que la situació sigui “insostenible”. “Si no hi ha pagesia, no hi haurà activitat econòmica. Volem continuar fent la nostra feina però podent-nos-hi guanyar la vida”, ha dit Caball.

Durant aquest dissabte tant la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, com el vicepresident del Govern han passat per l’expositor del sindicat i han escoltat de primera mà les problemàtiques dels pagesos.

<strong>Talaia Pagesa</strong>

Un dels plats forts del Mercat del Ram és la Talaia Pagesa que se celebrarà diumenge al Seminari. Es tracta d’una primera presa de contacte entre els pagesos i ramaders d’arreu del territori més actius a les xarxes. La trobada, que va néixer de manera espontània, esdevindrà una ocasió per posar-se cara i debatre sobre els temes que els preocupen donada la situació de crisi global que viu el sector.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió