Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Ribera defensa augmentar la interconnexió energètica com vol Alemanya, però avisa que el vistiplau de França és “clau”

ACN Barcelona – La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat que cal una “major interconnexió energètica” entre la península Ibèrica i la resta de la […]

Agències 12/08/2022

ACN Barcelona – La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat que cal una “major interconnexió energètica” entre la península Ibèrica i la resta de la Unió Europea, però ha advertit que el vistiplau de França és “clau” si es volen construir noves infraestructures d’aquest tipus. Així ha reaccionat aquest divendres en una entrevista a ‘La hora de la 1’ de TVE a la proposta del canceller alemany, Olaf Scholz, per construir un gasoducte que comuniqui Portugal amb l’Europa central, i que travessi Espanya i França. Ribera ha assegurat que Enagás –l’empresa promotora del projecte MidCat- calcula que trigaria uns vuit o nou mesos a construir la part d’infraestructura a “la frontera sud”.

Per això, Ribera ha remarcat que és important el suport del govern francès perquè aquesta interconnexió no quedi en un “carreró sense sortida”. També ha recordat que el gasoducte hauria de tenir una vida útil d’uns 30 o 50 anys i que, per tant, hauria de poder transportar hidrogen, tenint en compte que el gas s’hauria de deixar de fer servir per complir amb l’objectiu de neutralitat climàtica de la UE marcat pel 2050.

<strong>Projecte Midcat</strong>

Scholz no s’ha referit explícitament al MidCat (interconector Midi-Catalunya), un megaprojecte d’interconnexió gasística entre Espanya i França impulsat per l’empresa espanyola Enagás i la francesa Teréga, valorat en més de 3.000 milions d’euros.

El pla inicial del MidCat contemplava la construcció d’un nou gasoducte de 227 kilòmetres anomenat STEP (South Transit East Pyrenees, en les seves sigles en anglès) que connecti els dos estats a través de Catalunya. En concret, el conducte aniria des d’Hostalric fins a Barbaira, passant per Figueres i el Portús, a més d’una estació de compressió a Martorell i una altra a la banda francesa.

El MidCat va quedar paralitzat el 2019 quan va perdre el suport del regulador francès i de l’espanyol. En conseqüència, Brussel·les va deixar de finançar els plans d’Enagás. Els reguladors consideraven que el mercat no havia mostrat “interès comercial” per aquesta proposta d’interconnexió i que els costos prevists eren “alts en comparació amb els estàndards europeus”.