Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Polígons pràcticament deserts i nova caiguda de la mobilitat en el primer dia sense activitat no-essencial

ACN Barcelona.-Polígons pràcticament deserts, amb només gent treballant a les naus de distribució d’aliments o begudes. Molt pocs cotxes i pràcticament ningú als carrers on habitualment centenars de persones van […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-Polígons pràcticament deserts, amb només gent treballant a les naus de distribució d’aliments o begudes. Molt pocs cotxes i pràcticament ningú als carrers on habitualment centenars de persones van i vénen a la feina cada dia. Aquesta és l’escena en moltes zones industrials de Catalunya, com les de Cornellà i l’Hospitalet de Llobregat, en el primer dia de confinament total en què només es permeten les activitats no-essencials. Malgrat la moratòria de 24 hores per tancar “paulatinament” les indústries que no puguin fer-ho de cop, l’activitat ja és menor que la setmana passada, i cau també la mobilitat i el consum elèctric. De les obres, només segueixen les essencials.

La demanda elèctrica ha caigut un 23,7% respecte a l’últim dia laborable abans del decret d’estat d’alarma, segons Endesa, una baixada que la companyia atribueix al “seguiment massiu de les instruccions donades per l’administració” i en la conseqüent “davallada de bona part del consum empresarial”.De fet, normalment, entre les 11 i les 12 del matí es registren les hores punta de demanda elèctrica, especialment la relacionada amb l’activitat industrial i de servei, que ara ja està decreixent pronunciadament. Així, aquest dilluns el consum ha estat de 4.599 MWh, menys que els 5.288 del mateix dia de la setmana passada, o els 6.028 del 2 de març. La demanda elèctrica, però, és encara lleugerament superior a la registrada aquest dissabte i diumenge a la mateixa hora. Les dades de mobilitat també mostren un descens de l’activitat que podria estar vinculat amb l’enduriment del confinament. Així, al metro de Barcelona, fins a les 7 del matí hi ha hagut un 76% menys de passatgers que un dia normal, xifra que divendres passat era del 76%. Això sí, diumenge la davallada en validacions va arribar al 93%. Pel que fa a la mobilitat a les 8 del matí, el descens d’afluència ha estat del 86%, en comparació amb el 82% de divendres a la mateixa franja. Fins a les 9 hores, la davallada és del 89%, tres punts més que divendres, quan era del 86%. Pel que fa a Rodalies, la caiguda de la demanda aquest dilluns ha estat del 91,6%, segons les dades de Renfe. Als Ferrocarrils de la Generalitat, la caiguda ha estat del 94,2% en la línia Barcelona-Vallès, del 90,3% a la línia Llobregat-Anoia, del 87% a la línia Lleida-Pobla Segur. La mitjana de caiguda d’afluència a les línies metropolitanes ha estat del 93,2% a la mitjana, segons les dades de FGC.