Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024
Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024

Lluitar contra l’estigma fent música amb pilotes de bàsquet, el projecte Basket Beat arriba per primer cop al Berguedà

|

- Publicitat -

ACN Olvan – L’Associació Basket Beat aterra per primer cop al Berguedà amb el projecte ‘Bots pel canvi’, una iniciativa que busca crear noves formes de relació a partir de la música feta amb pilotes de bàsquet. L’Ajuntament d’Olvan i l’Escola Terapèutica i Educativa Valldaura -que atén joves amb trastorns de conducta- han portat la iniciativa al Berguedà per trencar mites al voltant de la salut mental. “Botant la pilota em desfogo i em quedo tranquil·la”, explica la Daniela, usuària de l’escola Valldaura. Un dels educadors, Nicolas Ortiz, diu que Basket Beat proposa crear un espai on els participants “poden entrar en un procés de canvi”. “Les mirades, la pilota, el grup i la música serveixen d’excusa per revisar-se i qüestionar-se a un mateix”, diu.

El projecte Basket Beat va néixer l’any 2009 de la mà de l’integrador social, educador i musicoterapeuta Josep Maria Aragay. Combinant esport i música, la iniciativa pretén apropar-se a les persones i “connectar” amb elles. Aragay explica en declaracions a l’ACN que la idea és que, a través de la música i l’esport, les persones que participen al taller “puguin adonar-se que es poden fer les coses de diferents maneres”. De fet, explica que les reflexions sorgeixen de petites accions com ara “si bé passes la pilota a un company o te la quedes”.

Publicitat

Per primer cop el projecte aterra al Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olvan i l’escola terapèutica i educativa Valldaura. L’objectiu és treballar temes de salut mental des d’una mirada lúdica, cultural i esportiva. En total, es faran fins a finals d’any una trentena de sessions amb diferents col·lectius, no només l’escola Valldaura, sinó que també hi participen grups de la gent gran d’Olvan i Cal Rosal, estudiants, usuaris de la Fundació Horitzó o veïns del municipi. “És una activitat que li pot anar bé a tothom, ja que compartim un espai de risc i ens relacionem amb persones amb qui habitualment no hi tenim relació”, exposa Aragay. La cloenda del projecte serà a finals d’any amb un espectacle conjunt de totes les persones que hi hauran participat.

<strong>“Botant fort la piloto noto que em desfogo i em quedo més tranquil·la”</strong>

El director clínic d’Amalgama 7 -que gestiona l’escola Valldaura-, Jordi Royo, ha explicat que, per ell, el projecte té tres grans virtuts: la inclusió, la sensibilització i la superació. Royo diu que és molt important que la societat “pugui entendre que la salut mental no és una anomalia i una situació de marginalitat, sinó un trastorn que ens pot afectar a tots”. De fet, assegura que tres de cada quatre adults que pateixen un trastorn mental l’han iniciat a la infantesa o a l’adolescència i, per això, veu rellevant que el projecte no es faci portes endins de l’escola sinó que interpel·li diferents actors de la societat.

La Daniela és una jove usuària de l’escola Valldaura i una de les participants al projecte Basket Beat. Assegura que s’ho està passant molt bé fent aquesta activitat i diu que li serveix per a “desfogar-se”. “Botant fort la pilota notava que em desfogava i em quedava més tranquil·la”, admet. Per la seva banda, la Dalia -també usuària de l’escola Valldaura- relata que mentre fan els exercicis “surten coses peculiars”: “Ens posem a parlar i surten coses que no tenen res a veure amb el bàsquet”. També valora el fet que els exercicis es facin en un grup de persones molt diferents: “Per un moment estàs dins d’un grup i, encara que no et portis bé amb tothom, estàs fent una cosa junts”.

El Nicolas Ortiz és educador de Basket Beat i precisament posa en valor el fet de fer l’activitat en grup. “Basket Beat proposa un espai on el grup, si vol, pot entrar en un procés de canvi i nosaltres posem uns elements com són la mirada, el silenci o la música, i això serveix d’excusa perquè les persones puguin revisar-se i qüestionar-se, i reflexionar si hi ha coses que volen canviar”, explica.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió