ACN Vic – La intel·ligència artificial ha agafat protagonisme aquest dijous al Mercat de Música Viva de Vic. El pianista Carles Marigó ha presentat un tastet de la seva darrera creació davant una setantena de persones. Es tracta d”Inner Voice’, una experiència musical en coproducció amb el MMVV i el Barcelona Music Lab, que esdevé un diàleg íntim entre el pianista, el piano i la intel·ligència artificial, que s’erigeix com una eina creadora. La segona jornada del mercat també ha estat marcada per la presentació del nou treball de la barcelonina Raquel Lúa, un disc autoproduït que porta per títol ‘Peinar Raíces’ i que veurà la llum a finals d’any. En una entrevista amb l’ACN, Lúa ha explicat que amb aquest nou treball ha tornat “als orígens”.
L’inclassificable pianista clàssic Carles Marigó ha compartit per primera vegada davant el públic del Mercat de Música Viva de Vic el seu darrer projecte, ‘Inner Voice’. Es tracta d’una experiència immersiva que transcendeix el concepte tradicional de concert per convertir-se en un viatge sensorial, on la música, la tecnologia i l’emoció es fonen en un únic paisatge poètic.
En declaracions a l’ACN, Marigó ha explicat que fa servir la intel·ligència artificial com una eina més, que en cap cas substitueix la creativitat de l’ésser humà, sinó que li serveix per expandir el seu univers. Així, fa interactuar la intel·ligència artificial amb la música que ha compost pel seu fill que acaba de néixer. L’objectiu és “intentar crear dualitat entre el món més racional de la tecnologia i com aquesta interpreta el món més humà”.
El concert comença amb un batec, el del seu fill els primers instants de vida. Marigó ha explicat que tot l’espectacle està pensat per ser un viatge, un fet que no mostra al públic de manera molt oberta, però que és la idea narrativa. Al principi del concert, es pot veure un llenç en blanc i com aquest va adquirint so i música, a mesura que la criatura creix.
Per Marigó, la relació que s’estableix entre intel·ligència artificial i música és diferent en cada peça al llarg del concert. “En algunes peces la intel·ligència artificial simplement aprèn de la meva música i la pinta de colors, mostrant un patró. En d’altres moments, interactua amb el so generant un acompanyament o melodia en forma de música electrònica”. “En relació a això jo improviso i gestiono perquè funcioni musicalment i sembli un duet”, ha afegit Marigó.
<strong>Raquel Lúa retorna als orígens</strong>
Un cop gravat el disc, la barcelonina ha explicat amb franquesa que últimament el que la portava de corcoll era trobar un títol pel treball. Finalment, però, un dia que estava desenredant unes arrels d’uns esqueixos que tenia per casa, ho va veure clar, i va escollir ‘Peinando Raíces’ com a títol del disc.
Raquel Lúa ha explicat a l’ACN que el seu últim treball és el resultat “d’un moment molt tranquil”, que va gravar en una antiga rectoria. Després que amb el seu anterior disc experimentés amb la música electrònica, ara Lúa volia “retornar allà on vaig començar”, i recuperar d’alguna manera un so “molt cru i molt real”. “Estic molt contenta perquè ha sigut retornar a l’arrel del que volia fer”, ha destacat.
Per l’artista, la família és un dels pilars que la mouen a escriure. En concret, la seva àvia, de qui es desfà en mil elogis, és la gran font d’inspiració. Precisament, ‘Saeta’ és una de les cançons del nou disc que està dedicada a ella. “Ella fa temps que no vol ser aquí, i jo no vull que això passi, però és un punt de vista molt egoista. Volia fer una cançó des d’aquesta contradicció, d’entendre que ella vulgui el seu descans, però que jo la necessito aquí”, ha relatat.