Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La Generalitat rebaixa per primer cop els pagaments a proveïdors per sota dels 30 dies durant el 2022

ACN Barcelona – La Generalitat i el conjunt d’entitats del seu sector públic van fer efectiu el pagament de les seves factures amb una mitjana de temps de 28,83 dies […]

Agències 20/02/2023

ACN Barcelona – La Generalitat i el conjunt d’entitats del seu sector públic van fer efectiu el pagament de les seves factures amb una mitjana de temps de 28,83 dies durant el 2022, segons dades de la Intervenció General. Es tracta de la primera vegada que el període mitjà de pagament (PMP) a proveïdors de la Generalitat cau per sota dels 30 dies que fixa la legislació actual (Llei 15/2012), segons ha informat el Departament d’Economia i Hisenda. El PMP es va situar al desembre en només 23,18 dies, la millor dada des que es calcula. Segons l’executiu, la posada en marxa d’un paquet de mesures el 2020 ha suposat la millora en la reducció dels terminis de pagament en els darrers anys (en l’exercici anterior, el 2021, el PMP es va situar en 34,71 dies).

<strong>De la factura electrònica a la supressió de la fragmentació de pagaments</strong>

Al novembre del 2020, el Govern va donar llum verda a un conjunt de mesures amb l’objectiu de millorar el període mitjà de pagament als proveïdors de la Generalitat en diferents àmbits, que anaven des de l’organització i el control de la tresoreria a la millora de la tramitació i el seguiment de les factures. Destaquen, per exemple l’eliminació de pràctiques que ocasionen retards en el compliment dels terminis com ara la fragmentació dels pagaments; o la posada en marxa d’un Pla de tresoreria de la Generalitat, que a més de la priorització de la data de venciment de la factura també té en compte la naturalesa de la despesa, entre d’altres.

En paral·lel, també es van implementar actuacions en l’àrea dels sistemes informàtics corporatius de la Generalitat i el conjunt del seu sector públic. Amb aquesta finalitat, es va introduir en el sistema de gestió econòmica una sèrie d’indicadors visuals per identificar les factures que estan a punt a superar el rati màxim de dies de tramitació. Finalment, es van impulsar mesures per implementar la factura electrònica i facilitar els pagaments. Actualment, en el conjunt de tot el sector públic de la Generalitat, la factura electrònica ja suposa el 95% del total.