Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La Festa Major de Gràcia recupera la normalitat i les cues de gent: “Ens fa molta il·lusió però estem desentrenats”

ACN Barcelona – La Festa Major de Gràcia ha recuperat la normalitat i les cues de gent després de l’aturada i restriccions del 2020 i 2021 per la pandèmia. Aquest […]

Agències 15/08/2022

ACN Barcelona – La Festa Major de Gràcia ha recuperat la normalitat i les cues de gent després de l’aturada i restriccions del 2020 i 2021 per la pandèmia. Aquest dilluns, primer dia de celebració, els carrers ja lluïen totes les guarnicions i les places bullien de gent, amb una gran presència de turistes. “Ens fa molta il·lusió tornar a la normalitat però estem desentrenats”, Jordi Solé un dels festers del carrer Joan Blanques de Baix de Tot. La programació, que s’allargarà fis al 21 d’agost, inclou més de 900 activitats. D’entre les propostes artístiques dels 23 carrers participants, destaca la del carrer Llibertat on s’ha reforçat l’accessibilitat a persones amb diversitat funcional amb l’adaptació de barres i panells amb explicacions en Braille.

Les cues de visitants i l’ambient de Festa Major d’abans de la pandèmia han tornat al barri de Gràcia. Després de mesos de preparatius, ha arribat el dia de mostrar-ho al públic. “Ens fa molta il·lusió perquè hem reprès la normalitat però ara també ens toca recordar com era”, admet Jordi Solé, un dels festers del carrer Joan Blanques de Baix de Tot, convertit per uns dies en Nova York i els elements més emblemàtics d’aquesta ciutat. Un taxi groc, els típics ‘hot dogs’, els cartells de Broadway i el pont de Brooklyn son alguns dels elements representats en aquesta proposta artística. Un engalanament dedicat també a les ganes de viatjar pel món després de la pandèmia.

És uns dels 23 carrers participants d’enguany. Solé explicava que han notat que estan “desentrenats” per culpa de la parada de la pandèmia. “Aquí tothom és voluntari, des de les barres fins a la decoració i ens falta rodatge”, afegia. Malgrat tot, les sensacions son molt positives i no té cap dubte en afirmar que aquest any tindran molts visitants, fins i tot més turistes que altres anys.

Els visitants passejaven amb els mòbils en mà per immortalitzar el que veien. “És impressionant les coses que s’hi poden arribar a fer”, afirmava Katherina, una dona russa que ja fa uns anys que viu a Barcelona i a qui li encanta aquesta Festa Major de Gràcia. Un dels punts amb més afluència ha estat el carrer Verdi, que enguany estava dedicat al ‘Quixot’. “És una bona representació de la cultura espanyola i està ben feta i ben dissenyada, em sembla molt interessant la proposta” afirmava la Rebecca, una barcelonina.

<strong>Vigilància en alguns accessos</strong>

En alguns punts s’han contractat serveis de vigilància per mantenir l’aforament i evitar actes d’incivisme. És el cas del tram Goya-Jesús on només hi havia permès un sentit de circulació i on un vigilant informava de la restricció. Una visitant, la Marina, explicava que la mesura “s’agraeix” perquè evita aquells pics d’aglomeració que s’havien registrat altres anys, quan la gent podia entrar i sortir per on volia.

<strong>Snoopy i una proposta inclusiva dedicada als Vikings</strong>

Entre les temàtiques decoratives d’enguany, destaca la del carrer Lluís Vives dedicada a Snoopy, amb una proposta inspirada en el mític gos de còmic i company de Charlie Brown que també està dedicada a totes les mascotes. Les decoracions s’han fet amb porexpan, xarxa de galliner, paper maixé, plàstic reciclat i paper de diari.

I amb la idea d’acostar la festa a tots els públics i de fer-la més inclusiva, els festers del carrer Llibertat han apostat per fer una proposta adaptada a les persones amb diversitat funcional. Centrada en el món viking, on no hi falten representacions de vaixells, una taverna i una batalla amb el seu Valhalla i el Ragnarök final, les diferents estacions inclouen panells escrits en Braille, amb pictogrames i amb diferents textures de parts del guarnit perquè les persones ho puguin tocar. També s’ha adaptat la barra per a persones amb cadira de rodes i es reserva un lloc preferent durant les seves activitats per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta tarda s’ha fet una visita guiada amb persones de diversitat funcional amb recursos com la interpretació en Llengua de Signes i codis wheris per a persones amb ceguesa o baixa visió, que transformen el text en àudio gràcies al suport de la ONCE.

<strong>Nous espais</strong>

A la Festa Major d’enguany les places del barri reprenen el seu paper festiu amb els nous espais de Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic. També s’ha inclòs programació festiva a equipaments de Gràcia com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca. Pel que fa a actes de recuperació de memòries històriques destaca sobretot l’obertura al públic amb servei de visites de la Torre del Rellotge a càrrec del Taller d’Història de Gràcia, la presentació de la placa al carrer Gran de Gràcia, 70 en honor de Rosa Maria Arquimbau (Barcelona 1909-1992), escriptora, periodista, feminista i sufragista i les ja habituals visites al refugi de plaça del Diamant.

Un any més, la festa es vol consolidar també com una celebració sostenible. Es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús, es repetirà la recollida selectiva en la retirada de guarnits i hi haurà activitats d’educació ambiental. També s’ha inclòs un punt lila a la plaça Revolució des d’on s’ofereix assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques.