Edició 2299

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de novembre del 2024
Edició 2299

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de novembre del 2024

La Diputació de Barcelona destina 7,6 MEUR al Pla Estratègic de Salut Mental que es concentrarà en joves i adolescents

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona ha impulsat el primer Pla Estratègic de Salut Mental que, amb un pressupost de 7,6 milions d’euros, vol impulsar 61 accions, la meitat d’elles vinculades a projectes ja en marxa, per prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament de les persones que pateixin algun trastorn mental. El pla prestarà especial atenció al col·lectiu de joves i adolescents potenciant la detecció i prevenció dels problemes des de la mateixa comunitat. “Tot allò que detectem abans dels 18 anys ho podrem gestionar millor evitant que molts casos acabin al sistema de salut”, ha destacat Gemma Tarafa, diputada delegada de Salut Pública. Els nous serveis s’implementaran inicialment a 7 municipis com a prova pilot.

El Pla Estratègic de Salut Mental de la Diputació de Barcelona compta amb quatre línies estratègiques: prevenció i promoció de la salut mental; facilitar la detecció precoç i l’acompanyament comunitari; garantir el respecte dels drets de les persones amb problemes de salut mental; i articular una organització del propi pla. Aquestes línies es tradueixen en 13 objectius específics que es materialitzen en 61 accions, la meitat de les quals vinculades a projectes ja en marxa.

Publicitat

Els nous serveis s’implementaran inicialment a Terrassa, Mataró, Vilafranca del Penedès, Manresa, el Prat de Llobregat, Igualada i una agrupació de petits municipis de l’entorn de la C-17 per tal d’avaluar la seva implantació i construir models diferencials, segons les característiques del territori, abans d’estendre’ls a totes les comarques de la demarcació.

Gemma Tarafa, diputada delegada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, ha recordat que tot i ja s’està fent molta feina en relació a la salut mental, “són molts els indicadors que diuen que suspenem en la matèria” i que cal posar-hi més recursos. Aquí, ha recordat que una de cada quatre persones ha tingut o tindrà algun problema relacionat amb la salut mental o que els casos de depressió i ansietat s’han incrementat a l’entorn del 30% des de la pandèmia. “És un grup de població ingent al que cal donar respostes”, ha afegit.

<strong>Atenció als joves i adolescents</strong>

Tot i deixar clar que s’atendrà per igual a tots els col·lectius, Tarafa ha puntualitzat que es prestarà una atenció especial al col·lectiu de joves i adolescents amb l’objectiu de detectar quan abans millor els problemes per evitar que es “cronifiquin” i acabin al sistema de salut.

En aquest sentit, entre els nous serveis hi ha el Konsulta’m, que atendrà els joves a la mateixa comunitat, ja sigui a centres esportius o casals, per exemple. L’objectiu és que els joves puguin accedir a un psicòleg a la seva xarxa de proximitat, sense llistes d’espera ni cita prèvia. “Volem fer més accessible el servei pels qui volen accedir-hi i no saben com”, apunta Tarafa

Per la diputada, aquest servei servirà per detectar i tractar molts casos des de les etapes més inicials i evitar ser derivats al sistema de salut. A municipis com Barcelona, on aquest servei ja està en marxa, s’ha constatat que el 90% dels casos és resolen a la mateixa xarxa de proximitat i que els més greus que necessiten un acompanyament professional més fort són derivats als centres d’atenció a la infància i l’adolescència (CSMIJ).

El servei també preveu formar a monitors de lleure, entrenadors i altres professionals pròxims als joves perquè tinguin eines per detectar conductes de risc i derivar els casos als serveis existents o als que es crearan de nous.

També es posarà en servei un xat anònim operatiu les 24 hores del dia per poder atendre les consultes dels adolescents i oferir-los suport i atenció personalitzada, així com diferents accions sensibilitzadores en l’àmbit de la prevenció de les addiccions. Aquí, s’ha recordat que els més joves estan perdent l’hàbit de trucar i que un xat pot ser un espai molt més amigable i discret per explicar els seus probemes. 

Un altres dels eixos que s’abordarà és el de la prevenció i detecció precoç dels trastorns de conducta alimentària i es desenvoluparan tallers per prevenir la pressió estètica. “Els casos van en augment i són problemàtiques que hem d’abordar”, ha assenyalat Tarafa.

La prevenció del suïcidi també serà un dels eixos de treball perquè les xifres “no paren de créixer” i és una problemàtica que encara que no se’n parli gaire “existeix”. Així, s’oferirà suport i atenció personalitzada o grupal a l’entorn de les persones que han viscut una experiència d’ideacions de suïcidi o suïcidi consumat.

<strong>Treball conjunt</strong>

El pla s’ha elaborat gràcies al treball conjunt de set àrees de la Dipuatció de Barcelona que ja venien treballant en aquest àmbit, la colaboració dels municipis de la demarcació i l’orientació i contribució de diferents institucions, entitats i organitzacions que treballen l’àmbit de la salut mental. 

Tarafa ha apuntat que la salut mental és una problemàtica “transverssal” que no es pot abordar únicament des del punt de vista sanitari i que necessita de la implicació d’una gran quantitat d’agents. 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió