Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La Diputació aprova un fons extraordinari de 7,4 MEUR per als ajuntaments i consells comarcals gironins

ACN Girona – La Diputació de Girona ha aprovat per ple i per segon any consecutiu un fons econòmic extraordinari. Es tracta d’una línia de subvencions que l’ens supramunicipal va […]

Agències 21/02/2023

ACN Girona – La Diputació de Girona ha aprovat per ple i per segon any consecutiu un fons econòmic extraordinari. Es tracta d’una línia de subvencions que l’ens supramunicipal va crear l’any passat per minimitzar els efectes causats per la pandèmia i a la qual ha donat continuïtat aquest 2023 per l’augment de la despesa que pateixen les institucions. El fons tindrà una dotació de 7,4 MEUR que es destinaran a ajuntaments i consells comarcals gironins i que els serviran per fer front a despeses corrents de les seves competències o a inversions.

El gruix serà per als ajuntaments (7 MEUR), que es repartiran en funció de la població amb un import fix que dona prioritat als municipis més petits i un de variable que té en compte tres criteris socials: l’índex d’atur, l’envelliment i el nivell de renda. Cap municipi, però, rebrà menys de 20.000 euros.

Pel que fa als consells comarcals, els 400.000 assignats es repartiran a través d’un import fix (20.000 euros) per a cadascun, i un de variable en funció de la seva població, el nombre de municipis i la superfície.

Els ajuntaments i consells comarcals gironins podran presentar les sol·licituds a partir del proper 1 de març, i tindran temps durant tot el mes per fer-ho, fins al dia 31.

D’altra banda, el ple ha donat també llum verda definitiva a polèmic projecte de condicionament d’una part de la GIP-5129, que inclou la construcció d’un nou pont sobre el riu Manol. Ho ha fet incorporant-hi mesures ambientals addicionals sol·licitades per l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental arran d’un informe.

En aquest sentit, s’ha previst l’enderroc del gual existent i la restauració paisatgística de la llera i els marges del riu, així com d’altres elements d’integració paisatgística. A més, la Diputació contractarà un tècnic per fer el seguiment mediambiental de les obres. També s’hi han incorporat altres millores, com el desplegament de la xarxa de fibra òptica a la zona del nou pont i de la nova rotonda amb la N-260, i s’han actualitzat els preus.

Ara, el projecte entrarà en fase de licitació. Aquesta actuació, llargament reivindicada pels ajuntaments dels dos municipis, permetrà millorar la comunicació entre Vilafant i Borrassà i posarà solució als talls freqüents de la carretera quan hi ha cabals extraordinaris al riu.

<strong>Ajudes per al desenvolupament de bones pràctiques agràries</strong>

El ple també ha aprovat inicialment les bases reguladores de les subvencions per al desenvolupament de bones pràctiques agràries a les comarques gironines. Es tracta d’una línia d’ajuts que el servei de Medi Ambient va impulsar fa dos anys mitjançant una prova pilot a les Gavarres i que després es va estendre a tota la demarcació.

La iniciativa busca fer compatibles l’activitat agrària i la conservació de la natura amb el propòsit d’afavorir la biodiversitat, els serveis ecosistèmics i fomentar un canvi de producció agrària com a pràctiques més sostenibles, com ara el manteniment de marges i l’adob verd.

Les principals actuacions que se subvencionaran són: la gestió d’espais oberts, com el manteniment de prats o els espais en guaret; la ramaderia extensiva, incloent les pastures en bosc i la instal·lació d’abeuradors; la conservació d’elements seminaturals, com ara marges i talussos, cobertes vegetals entre cultius llenyosos, tanques vives, o la recuperació de basses i sèquies, i la conservació del sòl mitjançant l’adob verd, la barreja de cultius o la sembra directa. Es poden beneficiar d’aquests ajuts els ramaders i agricultors de les comarques gironines. L’import màxim d’aquesta subvenció és de 3.500 euros, que pot augmentar en 350 euros si a l’explotació hi ha una dona assegurada en el règim agrari a jornada completa, en 350 euros més si els espais es troben dins una zona PEIN o Xarxa Natura 2000, i en 350 euros més si es tracta d’explotacions inscrites al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

<strong>Moció per facilitar el control de colònies de gats</strong>

El ple ha aprovat també una moció presentada pel PSC perquè el proper pla estratègic de subvencions inclogui una línia d’ajuts destinada a facilitar als ajuntaments que puguin complir amb la nova llei de protecció dels animals, ja que els correspon no només assegurar-ne la cura sinó també exercir la funció de control. En concret, la moció aprovada posa especial èmfasi en les colònies ferals que viuen al carrer, i proposa treballar en dues línies paral·leles: en la vigilància i control de gats per mitjà del mètode CER (captura-esterilització-retorn) i en la promoció de campanyes informatives i de sensibilització.