Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Judith Pujol i Albert Boronat adapten per al TNC ‘Vent de garbí i una mica de por’, de Maria Aurèlia Capmany

ACN Barcelona – Judith Pujol i Albert Boronat adapten per al TNC la peça de Maria Aurèlia Capmany del 1968 ‘Vent de garbí i una mica de por’. Pujol és, […]

Agències 13/03/2023

ACN Barcelona – Judith Pujol i Albert Boronat adapten per al TNC la peça de Maria Aurèlia Capmany del 1968 ‘Vent de garbí i una mica de por’. Pujol és, a més, la directora del muntatge, que es podrà veure del 16 de març al 16 d’abril a la Sala Petita. Es tracta d’un “retrat àcid i punyent” de la burgesia catalana a partir de l’estiueig de diverses persones a Cadaqués, Sitges i Caldetes el 1909, el 1936 i el 1968. Un recorregut a través del temps que “transforma” l’espectacle “en un mirall de l’immobilisme i l’hermetisme” d’aquest sector de la societat. David Anguera, Laura Aubert, Alba Florejachs, Àurea Márquez, Miquel Malirach, Albert Mora, Miriam Moukhles i Joan Solé conformen l’elenc d’actors de l’obra. L’obra és una producció pròpia del TNC.

El muntatge s’ha presentat aquest dilluns en roda de premsa i Pujol ha recordat que en una entrevista de televisió Montserrat Roig va preguntar a Maria Aurèlia Capmany sobre el retrat de la burgesia catalana a la seva obra.

Segons el que ha recordat al dramaturga, Capmany va dir: “La burgesia catalana és molt novel·lable, perquè no s’assembla a l’anglesa. Perquè és inestable, és insegura, és canviant […], és curta, s’acaba, es destrueix a si mateixa, és agònica i intranquil·la i això, naturalment, la converteix en un personatge col·lectiu enormement atractiu”.

Així, ha afegit Pujol, ‘Vent de garbí i una mica de por’ permet “continuar observant els patrons del comportament burgès, per continuar travessant la sensació de desclassats, per imaginar una quarta revolució, un quart estiu i un quart i etern immobilisme d’aquestes classes benestants”.

Les funcions dels dies 22 i 29 de març seran per a centres educatius. La funció del 24 de març comptarà amb un col·loqui moderat per Carme Tierz, mentre que el 31 de març es farà una visita tàctil prèvia a l’espectacle (‘touch tour’) i l’1 d’abril la funció serà subtitulada a l’anglès.