Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

Impuls del Govern a la digitalització del col·lectiu farmacèutic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa el pla ‘Oficina de farmàcia lliure de papers’. L’objectiu és impulsar la transformació digital de les farmàcies, que podran gestionar electrònicament el llibre receptari, el llibre de comptabilitat d’estupefaents i els vals d’estupefaents. El programa ja funciona com a prova pilot a 16 farmàcies i 4 magatzems de distribució de medicaments. Es va posar en marxa el 4 de juliol i tindrà una durada de 15 mesos. Progressivament s’hi incorporaran més farmàcies, amb l’objectiu de complir l’obligació de la gestió electrònica per als més de 3.200 establiments d’aquest tipus a partir de gener del 2024.

Totes les gestions electròniques es duran a terme mitjançant la plataforma del CCFC anomenada SIFADATA. La plataforma ha estat auditada per una entitat externa, que ha acreditat que és un sistema segur i que compleix els requisits tècnics i de seguretat exigibles per la normativa.

Publicitat

Els farmacèutics comunitaris han d’anotar al llibre receptari les dispensacions de medicaments amb substàncies psicotròpiques, les fórmules magistrals prescrites amb recepta mèdica i els preparats oficinals dispensats. Pel que fa al llibre de comptabilitat d’estupefaents, és on s’anoten totes les entrades i sortides de medicaments i substàncies estupefaents que s’adquireixen i es dispensen.

Salut considera que la gestió electrònica d’aquests documents permetrà eliminar el format paper, facilitar la gestió documental de la farmàcia o protegir les dades i compartir-les per canals segurs. També es podrà garantir la seva integritat amb signatura electrònica, disposar d’informació en temps real i facilitar a l’oficina de farmàcia la presentació de la declaració anual d’estupefaents.

En el cas dels vals d’estupefaents, que s’han de lliurar als magatzems majoristes de la distribució en el moment de l’adquisició, la gestió electrònica també donarà al Departament una visió de la traçabilitat de tot el procés de compra, venda i devolució, des de l’oficina de farmàcia fins al distribuïdor. Alhora s’ha dissenyat perquè tingui compatibilitat amb l’EMVO –Organització Europea de Verificació de Medicaments– per facilitar l’acotació i resolució de possibles fraus.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió