Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Fernando Aramburu publica ‘Els falciots’, la història d’un home que “declara la guerra a la vida”

ACN Barcelona.-L’autor de la popular novel·la ‘Pàtria’, Fernando Aramburu, torna a les llibreries amb ‘Els falciots’ (Columna), un llibre protagonitzat per un professor de filosofia d’un institut, Toni, que decideix […]

Avatar
Agències 06/09/2021

ACN Barcelona.-L’autor de la popular novel·la ‘Pàtria’, Fernando Aramburu, torna a les llibreries amb ‘Els falciots’ (Columna), un llibre protagonitzat per un professor de filosofia d’un institut, Toni, que decideix suïcidar-se al cap d’un any. En roda de premsa a Barcelona, Aramburu ha manifestat que el protagonista li “declara la guerra a la vida” i ha confessat que no en surt vencedor. “Ell és vençut per la vida”, és a dir, per “seguir respirant, seguir amb els demés, seguir llegint, viatjant, menjant, bevent…”, ha dit. L’escriptor basc ha assegurat que no volia escriure la segona part de ‘Pàtria’, sinó endinsar-se en altres mons humans. Tusquets publica l’edició en castellà ‘Los vencejos’.

A la primera pàgina, el protagonista ja anuncia que se suïcidirà i es proposa un termini d’un any per saber perquè “no vol seguir vivint”. Fins aleshores cada nit redactarà, al pis que comparteix amb la seva gossa Pepa i amb una biblioteca, una crònica personal. “Ens explica totes les intimitats, no totes nobles, i el lector gràcies a la ficció assisteix en detall a la intimitat d’un ciutadà de la nostra època”, ha dit. El protagonista espera descobrir les raons de la seva radical decisió, desvelar fins a l’última partícula de la seva intimitat, relatar el seu passat i molts assumptes quotidians d’una Espanya políticament convulsa. En el relat del protagonista hi apareixeran els seus pares, un germà a qui no suporta, la seva exdona Amalia, de qui no aconsegueix desconnectar-se, i el seu fill Nikita; però també el seu amic Potacoixa i l’Águeda. La gran pregunta que va recorrent tot el llibre és si finalment el protagonista s’acabarà suïcidant o no. En qualsevol cas, Aramburu ha negat que sigui una novel·la sobre el suïcidi. “No mostro la vivència del suïcidi, sinó que és una presència inicial que està en les pàgines del llibre”. Ha apuntat que volia reflexionar sobre el fet que una persona conegui el dia i la hora de la seva mort i preguntar-se com es viu amb això. “El que explico en aquesta novel·la és una creació literària, però un pot tocar fibres humanes molt sensibles i jo no puc tutelar als lectors”, ha assegurat. Aramburu ha dit que el protagonista considera que ha fracassat a la vida en la cerca de l’amor. “És també un home molt lector amb una biblioteca de la que se’n va desprenent”. Així mateix, el professor d’institut no es connecta amb la realitat que hi ha al seu voltant. A partir de la decisió que pren d’acabar amb la seva vida, com ha assenyalat l’escriptor, moltes coses que abans eren important pel protagonista deixen de ser-ho i viceversa. “Es veu abocat a fer una nova estratègia vital i aprofitar el temps i admetre que hi ha gaudi en la vida. Aquest desenvolupament és un dels pilars de la novel·la”, ha assegurat. Sobre el títol ‘Los vencejos’, Aramburu ha remarcat que són ocells que es veuen en certs moments de l’any i estan molt presents a Madrid i a la novel·la. “Fan un paper de primer ordre a la novel·la i en un moment són molt importants pel desenvolupament de la trama”, ha declarat. ‘Pàtria’Després del gran èxit de la seva novel·la ‘Pàtria’, Aramburu ha apuntat que no volia escriure la segona part de ‘Pàtria’, sinó que volia escriure sobre altres mons humans. Ha manifestat que el què el motiva a escriure llibres és “l’assoliment de la literatura, l’art fet amb paraules i que els demés ho reconeguin o no és secundari”.