Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Eurodiputats demanen al govern espanyol que reforci el diàleg amb les comunitats per implementar el Pla de Recuperació

ACN Brussel·les – Diversos eurodiputats han demanat al govern espanyol que reforci el diàleg i la cooperació amb les comunitats autònomes per implementar amb èxit el Pla de Recuperació i […]

Agències 22/02/2023

ACN Brussel·les – Diversos eurodiputats han demanat al govern espanyol que reforci el diàleg i la cooperació amb les comunitats autònomes per implementar amb èxit el Pla de Recuperació i Resiliència a l’Estat. “Recomanem que s’incideixi en la cogovernança, tant amb les regions com amb tota la resta d’agents”, ha subratllat aquest dimecres l’eurodiputada alemanya Monika Hohlmeier, en el marc d’una roda de premsa posterior a la visita d’una delegació de la comissió de Control Pressupostari de l’Eurocambra a Madrid. Segons la dirigent del grup popular, diversos governs autonòmics s’han queixat que algunes de les seves propostes “no s’han tingut en compte”, un fet que ha lamentat.

Encara en relació amb la cooperació entre administracions, Hohlmeier també ha reivindicat que el govern central hauria de facilitar la implementació de projectes al conjunt del territori. “La càrrega administrativa és un problema recurrent”, ha apuntat.

Alhora, l’eurodiputada ha recomanat que es faciliti la interoperabilitat entre els sistemes europeus, nacionals i autonòmics per poder fer un seguiment exhaustiu de les iniciatives que reben recursos. De fet, Hohlmeier ha demanat al govern espanyol que publiqui la informació referent al pla de recuperació de manera “més estructurada i accessible” perquè, a hores d’ara, “és difícil de consultar”.

<strong>Tolerància zero davant la corrupció</strong>

La portaveu de la comissió de Control Pressupostari també ha estat preguntada pels canvis en el delicte de malversació, impulsada durant la darrera reforma del Codi Penal a l’Estat. Hohlmeier ha demanat “garanties” al govern espanyol per tal que la legislació compleixi amb el principi de “tolerància zero” davant la corrupció. En aquest sentit, l’eurodiputada ha indicat que l’executiu de Sánchez ja li ha traslladat el seu “compromís” en relació amb aquesta qüestió i ha afegit que ha de ser la Comissió Europea la que valori les reformes pactades.

“Com a comissió de Control Pressupostari, en cas que es produís una infracció greu veiem que es podria activar el mecanisme de condicionalitat […], però nosaltres no som l’òrgan competent per això”, ha matisat. Per ara, Hohlmeier ha assegurat que no ha detectat frau en l’assignació i repartiments dels fons, però ha advertit que els eurodiputats seguiran atents al compliment de les normes.

Durant els dos últims dies, la delegació d’eurodiputats -formada per un total de deu membres- s’ha reunit amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño; la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. A més, s’han organitzat trobades amb consellers autonòmics de Castella-la Manxa, Madrid, Extremadura, Andalusia i Aragó, així com representants sindicals, de la patronal, de la indústria digital i periodistes d’investigació.