Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

ERC demana estendre el debat sobre el sou dels expresidents més enllà del Parlament: “Si no, seria trampós”

ACN Barcelona – La secretària general adjunta d’ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, s’ha obert a “estudiar i parlar” sobre la proposta que el PSC ha fet per eliminar […]

Agències 13/03/2023

ACN Barcelona – La secretària general adjunta d’ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, s’ha obert a “estudiar i parlar” sobre la proposta que el PSC ha fet per eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament, però ha demanat estendre el debat a altres cambres i institucions perquè, “si no, seria trampós”, ha advertit. En roda de premsa aquest dilluns, ha defensat que és “imperatiu que aquest replantejament es faci arreu” i “no només al Parlament de Catalunya” i també ha assenyalat que no es pot fer “des de la demagògia o l’antipolítica”. “Fem-ho a tot arreu i de manera global, perquè si no seria parcial que el PSC només vulgui mirar el Parlament”, ha alertat.

La idea dels socialistes, que ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat l’Agència Catalana de Notícies (ACN), passa per modificar la llei actual per tal que els expresidents cobrin el 20% del sou durant els sis mesos posteriors al seu cessament i que, en cas de jubilació, la pensió sigui d’un 10% durant sis mesos. Actualment la pensió és vitalícia i suposa el 60% del sou de president, si s’ha ocupat el càrrec un mínim de dos anys.

Vilalta ha garantit que estudiaran la proposta “amb deteniment” i que estan disposats a “encarar reformes que segurament són necessàries”, però ha reclamat que es faci “amb responsabilitat” i “no pensant en casos concrets sinó en l’interès global de defensa de les institucions”. “Si no, ens faríem una mica de trampa”, ha subratllat. Cap dels presidents que ha tingut el Parlament és del PSC.

La portaveu republicana ha aprofitat la roda de premsa per presentar una campanya del partit per exigir el traspàs complet de Rodalies de Catalunya a la Generalitat. “N’estem farts dels incompliments en les inversions”, ha criticat Vilalta, que ha deplorat els reiterats “incompliments” de l’Estat “que es tradueixen en un servei nefast que presta Renfe”. A més, ha assenyalat que “fa dècades que no hi ha nous quilòmetres de Rodalies i els temps de trajecte, en lloc de reduir-se, augmenten”.

<strong>L’ANC “alimenta la divisió”</strong>

També s’ha pronunciat sobre la Conferència Nacional que l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) va celebrar el cap de setmana i ha criticat que l’entitat s’ha caracteritzat darrerament per “alimentar la divisió del moviment independentista entre bons i dolents”. “Estan contribuint a crear dinàmiques de divisió”, ha afirmat, per això ha demanat iniciatives de mobilització “en clau positiva”.