Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Els treballadors socials reivindiquen la seva “sensibilitat” per fer de mediadors en conflictes de gent vulnerable

ACN Barcelona – El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) assegura, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, que si hi hagués un nombre major de mediadors, […]

Agències 20/01/2022

ACN Barcelona – El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) assegura, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, que si hi hagués un nombre major de mediadors, la societat seria millor. Per això, reivindiquen el seu paper com a mediadors, sobretot per tractar conflictes on hi ha involucrats col·lectius vulnerables. Tot i que habitualment s’associa la figura del mediador a un advocat, els treballadors socials recorden que ells tracten amb col·lectius vulnerables cada dia i tenen contacte estret amb els serveis socials. Aquest bagatge els serveix per abordar els conflictes i fer de mediadors amb una “sensibilitat especial”.

Carme Solanes, de la comissió de mediació del TSCAT, explica a l’ACN que ells, com a treballadors socials, tracten sovint amb casos de desnonaments, conflictes veïnals, gent gran, menors, discapacitats o malalts mentals. Això els fa estar “a peu de conflicte” i “al costat dels serveis socials”, els quals els deriven molts dels casos en els quals han de mediar. També poden actuar en conflictes familiars, herències o separacions conflictives, entre altres.

Un treballador social no pot fer de mediador i de treballador social en el mateix cas, però pot aplicar la seva experiència com a treballador social en casos similars per fer una bona mediació, explica Solanes.

Per això, demana que s’informi més i millor a la població sobre la possibilitat de la mediació, per no judicialitzar tots els conflictes. Si hi hagués més mediació, es resoldrien millor els conflictes, creu Solanes, i si hi hagués més mediadors, siguin treballadors socials o no, també ajudaria a abordar des de la mediació aquests conflictes.