Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Els països del nord de la UE rebutgen relaxar les regles de dèficit i deute un cop es tornin a aplicar

ACN Brussel·les.-Els ministres de Finances de Dinamarca, Suècia, els Països Baixos, Àustria, Finlàndia, Eslovàquia, Letònia i la República Txeca rebutgen relaxar les regles europees de dèficit i deute un cop […]

Avatar
Agències 10/09/2021

ACN Brussel·les.-Els ministres de Finances de Dinamarca, Suècia, els Països Baixos, Àustria, Finlàndia, Eslovàquia, Letònia i la República Txeca rebutgen relaxar les regles europees de dèficit i deute un cop es tornin a aplicar l’any 2023. Els titulars de Finances, reunits aquest divendres i dissabte a Eslovènia, aborden a partir d’aquesta tardor la reforma de normes fiscals, defensada per països com Itàlia o Espanya. Tanmateix, els països del nord han signat una declaració en què apunten que les actuals regles “no són un obstacle per a una política fiscal eficient”. En aquest sentit, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha assegurat que estudien “instruments” per si no hi ha un consens sobre la reforma a finals del 2022.

Els ministres de Finances dels vuit països signants de la declaració obren la porta al debat sobre la reforma de les regles fiscals, però apunten que no donaran suport a cap revisió que “posi en perill la sostenibilitat fiscal dels estats membres, la zona euro i el conjunt de la Unió Europea”. Després de la reunió de l’Eurogrup d’aquest divendres, Gentiloni ha dit que en la revisió de les normes fiscals “la qualitat és més important que la velocitat”. A més, l’eurocomissari d’Economia ha assegurat que ara seria “molt perillós” canviar a una política econòmica “restrictiva de cop”. “No estem buscant només un repunt, sinó un creixement sostenible”, ha remarcat.