Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Els experts alerten de la vulnerabilitat de les persones amb demència davant del coronavirus

ACN Barcelona.-Les persones amb demència són especialment vulnerables a la pandèmia provocada pel COVID-19. Així ho afirmen diferents experts i entitats internacionals vinculades al camp de la demència i l’Alzheimer […]

Avatar
Agències 01/04/2020

ACN Barcelona.-Les persones amb demència són especialment vulnerables a la pandèmia provocada pel COVID-19. Així ho afirmen diferents experts i entitats internacionals vinculades al camp de la demència i l’Alzheimer en una carta conjunta publicada a la revista ‘The Lancet’, on també proposen un conjunt d’accions per a aquestes persones. Entre els signants hi ha el director del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del Barcelona Beta Brain Research Center, de la Fundació Pasqual Maragall. Les persones amb demència tenen més probabilitats de contraure la infecció perquè tenen dificultats per comprendre i retenir les mesures de seguretat. A això cal sumar-hi els problemes derivats de la soledat i l’aïllament social, tant als seus domicilis o en residències.

Aquesta nova situació sense visites pot comportar un increment de l’estrès o problemes en les conductes de les persones amb demència.A més, una de les manifestacions clíniques de la infecció per Covid-19 en persones amb demència és el deliri conseqüència de la hipòxia. Això pot complicar la presentació de la demència, incrementant el patiment de les persones que viuen amb aquesta malaltia, el cost de les seves cures mèdiques, i la necessitat de suport addicional.A l’article, els experts remarquen que a la Xina, cinc organitzacions del país van llançar una sèrie de recomanacions i missatges clau sobre com proporcionar suport psicosocial a les persones amb demència i als seus cuidadors. També van crear equips multidisciplinaris per proveir-los atenció gratuïta. Unes mesures que, segons els signants, van minimitzar el complex impacte del coronavirus en la demència. A més de les mesures físiques de protecció del virus, els experts internacionals aposten per proporcionar ajuda mental i psicològica, creant guies per reduir l’estrès, amb tècniques de relaxació o exercicis de meditació, que podrien distribuir-se telemàticament. També per habilitar línies telefòniques de suport a les persones amb demència i als seus cuidadors. A la vegada, recomanen als familiars que contactin amb freqüència amb els seus éssers estimats amb demència i que ajudin el cuidador principal.En aquest sentit, la Fundació Pasqual Maragall ha elaborat una sèrie de recomanacions dirigides a les persones que tenen algun familiar amb Alzheimer, entre les que s’inclouen recomanacions de noves rutines, com explicar la situació al malalt, o activitats per fer a casa.