ACN Manresa – La nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Èlia Tortolero, ha assegurat que la comarca del Lluçanès “no està en entredit” i continuarà endavant sigui quina sigui la decisió d’Olost. El municipi -el segon més gran de la comarca- celebrarà una consulta el 20 d’octubre per decidir si continua o no al Lluçanès. “És una decisió que han de prendre com a consistori i nosaltres l’acceptarem com no podria ser d’una altra manera”, ha subratllat Tortolero en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies. La delegada ha assegurat que el calendari segueix sobre el previst i la comarca continuarà funcionant com a mancomunitat fins l’any 2027, quan està previst que es posi en marxa el nou Consell Comarcal.
El pròxim diumenge 20 d’octubre, els veïns d’Olost podran respondre a la pregunta ‘Vols que l’Ajuntament d’Olost iniciï els tràmits per sortir de la comarca del Lluçanès?’. El resultat no serà vinculant, però l’alcalde del municipi, Gil Salvans, va assegurar a l’ACN que l’acataran si hi ha una participació “significativa”.
El decret marca un mínim d’un 20%, però a l’alcalde li agradaria que la participació almenys rondés el 38%, el percentatge assolit durant la consulta del 2015. Els veïns també podran votar per anticipat durant tota la setmana en l’horari d’obertura de l’ajuntament.
El mes de maig del 2023, amb els vots d’ERC, Junts, la Cup i els comuns, es creava el Lluçanès, la 43a comarca de Catalunya, donant resposta a una reivindicació històrica del territori. Aquest pas era el resultat d’una consulta que va tenir lloc uns anys abans, el 2015, entre els 13 municipis que n’havien de formar part. Vuit d’aquests van votar a favor, però la resta, cinc, hi van votar en contra.
Aquell resultat va fer que acabessin formant part del Lluçanès els municipis de Prats de Lluçanès, Olost, Perafita, Sant Martí d’Albars, Lluçà, Sobremunt, Alpens i Oristà. Concretament, aquests municipis conformen ara una mancomunitat que amb les eleccions municipals del 2027 hauria d’esdevenir el nou ens comarcal.