Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

El Tribunal de Comptes Europeu avisa que la UE no té una estratègia a llarg termini en despesa en defensa

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Tribunal de Comptes de la UE avisa que el bloc comunitari no té ara per ara una estratègia a llarg termini sobre la despesa en defensa. En un informe publicat aquest dimecres, els auditors europeus conclouen que el projecte pilot llançat el 2017 per millorar la competitivitat i la innovació en la indústria de defensa europea va donar “pocs resultats” per “limitacions temporals”. El projecte, anomenat Acció Preparatòria sobre Investigació en Defensa i dotat de 90 milions d’euros, havia de servir com a precursor del Fons Europeu de Defensa, creat el 2021. Segons l’informe dels auditors, la manca de temps va fer que els resultats de la iniciativa no arribessin a temps per preparar el llançament del fons.

“La Comissió Europea i l’Agència Europea de Defensa en van extreure algunes lliçons útils sobre com gestionar projectes d’investigació en defensa, però la UE no té encara un estratègia a llarg termini per al fons en qüestió”, diu l’informe del Tribunal de Comptes de la UE.

Publicitat

Segons els auditors, el projecte pilot no va aportar els resultats desitjats perquè en el moment que es van llançar les primeres convocatòries del Fons Europeu de Defensa la majoria de projectes de l’acció preparatòria encara estaven en curs. “Més de la meitat dels projectes tot just havien començat o encara no havien acabat. Només s’havien completat dos”, argumenten.

A més, els auditors assenyalen que el fet que l’acció preparatòria només tingués un horitzó d’un any va impedir que els sol·licitants poguessin fixar “prioritats a llarg termini per estar millor preparats”. Segons el Tribunal de Comptes Europeu, aquest tipus d’iniciatives han de tenir horitzons plurianuals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió