Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024
Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024

El PSOE i el PP xoquen en el ple de l’Eurocambra per la resposta de la UE a la crisi de Veneçuela

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El PSOE i el PP han xocat aquest dimarts al ple del Parlament Europeu (PE) a Estrasburg per la resposta de la Unió Europea (UE) a la crisi que viu Veneçuela des de les últimes eleccions presidencials. L’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha exigit el reconeixement per part de la UE d’Edmundo González com a president electe del país i ha instat la resta de grups a aprovar una resolució en aquest sentit. “Veneçuela no necessita més silenci ni la doble moral de governs com el de Sánchez”, ha dit. Al seu torn, l’eurodiputat del PSC Javi López ha acusat els populars “d’instrumentalitzar” la crisi veneçolana per “interessos nacionals”. “Utilitzar el dolor del poble de Veneçuela per partidismes és una vergonya”, ha denunciat el socialista.

El debat sobre la situació del país llatinoamericà ha arribat al ple de l’Eurocambra a petició del Partit Popular Europeu (PPE), els Socialistes i Democràtes (S&D), el grup dels Patriotes i Renew. L’objectiu d’aquest era trobar una posició comuna entre grups per tal d’aprovar una resolució sobre la resposta de la UE a la crisi veneçolana.

Publicitat

Tanmateix, les negociacions per acordar una resolució conjunta han quedat encallades. Per una banda, els populars han presentat una proposta de resolució que inclou el reconeixement per part de la UE d’Edmundo González Urrutia com a president legítim i democràticament elegit de Veneçuela. No obstant això, l’S&D, Renew i els Verds posen com a línia vermella per aprovar la resolució que aquesta no inclogui reconeixement de l’opositor de Maduro com a president, segons expliquen fonts dels socialistes europeus.

En la seva intervenció en el ple aquest dimarts, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha acusat Nicolás Maduro de “robar la democràcia” al poble de Veneçuela i d’utilitzar la violència per “callar el que criden les urnes”. “És un dictador reconegut només per un altre dictador, Putin”.

Montserrat ha demanat a Europa situar-se “en el costat bo de la història” i ha afirmat que es tracta d’una causa “que no va d’ideologies”. “S’està amb la democràcia o s’està contra ella”. En aquest sentit, la popular ha carregat contra el “silenci” del president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha criticat per “negar la condició de president electe” a González Urrutia, i ha acusat l’expresident José Rodríguez Zapatero de “blanquejar la dictadura” de Maduro.

Al seu torn, l’eurodiputat del PSC Javi López ha denunciat les violacions de drets humans i persecucions contra l’oposició a Veneçuela i ha assegurat que el resultat de les eleccions “no és creïble i és il·legítim”. El socialista ha demanat fer costat a “tots els esforços de la comunitat internacional per trobar una sortida pacífica” que porti a una “transició democràtica”.

Alhora, López ha contestat els retrets de Montserrat i ha posat en qüestió que es critiqui a Sánchez quan governs i ministeris d’Exteriors d’arreu de la UE liderats per formacions del Partit Popular Europeu (PPE) “tenen la mateixa política -respecte de Veneçuela- que Espanya”. “Si estem d’acord amb el fons de la qüestió, per què vostès han de venir aquí a buscar el suport de l’extrema dreta?”.

D’altra banda, l’eurodiputat Carlo Fidanza, dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) ha demanat “superar la timidesa” mostrada per l’alt representant de la UE, Josep Borrell. “Tenim el deure de pressionar més per reconèixer Edmundo González com a president electe, i fer-ho com a UE”. Així mateix, l’eurodiputada del PNB Oihane Agirregoitia, de Renew, ha denunciat la no publicació de les actes electorals i ha demanat als grups que “les valorin i tinguin en compte”. “Apunten clarament a un guanyador”, ha afirmat.

L’eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ha denunciat que “l’esquerra dirigida pels socialistes espanyols vulgui evitar la pressió real sobre el règim de Maduro”. “Ho volen deixar tot en una sol·licitud de bona conducta”, ha ironitzat. Tertsch ha afirmat que la crisi de Veneçuela “és el resultat del socialisme destructiu i criminal del castrisme”. Al seu torn, l’eurodiputat d’ESN Alexander Sell també ha carregat contra el “socialisme” de Maduro. “Els socialismes primer arruïnen el país i després prohibeixen la crítica i l’oposició”.

<strong>Els Verds i The Left demanen a la UE diàleg i mediació</strong>

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba també ha intervingut en el debat sobre la resposta de la UE a la crisi de Veneçuela. La republicana ha carregat contra la dreta i extrema dreta, “especialment l’espanyola”, per utilitzar la qüestió com a “una arma política per treure rèdit a la rivalitat política domèstica”. Així mateix, ha criticat el “silenci” dels partits de dretes “quan ha fet falta alçar la veu contra Uribe, Bolsonaro o Milei”. Per Riba, el reconeixement que exigeix el PPE “és només virtual”.

En aquest sentit, l’eurodiputada catalana ha demanat apostar perquè la UE exerceixi “un paper constructiu” que permeti obrir “un procés de diàleg”. “Siguin responsables”, ha dit a la bancada dels populars. En la mateixa línia s’ha expressat l’eurodiputada de l’Esquerra Merja Kyllönen, que ha demanat la publicació de les actes i ha exigit a la Comissió, l’Alt Representant de la UE i els 27 estats membres “que facilitin una mediació” per fer front la crisi.

Els grups tenen fins aquest pròxim dimecres a les 12 h per presentar propostes de resolucions, la qual se sotmetrà a votació el pròxim dijous en el ple de l’Eurocambra. Fonts dels socialistes europeus apunten que, ara com ara, els populars europeus només podrien aprovar la seva proposta de resolució amb els vots a favor dels Conservadoris i Reformistes Europeus (ECR), liderats per la primera ministra italiana Giorgia Meloni, i el grup dels Patriotes per Europa, impulsat per Viktor Orbán i Marine Le Pen.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió