Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El premi Sàkharov 2022 creu que l’amenaça nuclear de Putin és “una arma psicològica”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El guanyador del premi Sàkharov 2022 del Parlament Europeu, Yaroslav Bozhko, creu que l’amenaça nuclear de Rússia forma part d’una estratègia per debilitar mentalment Ucraïna i la comunitat internacional. “La guerra nuclear és més una arma psicològica que una arma real, i no es pot considerar un cop definitiu”, ha afirmat durant una visita a Barcelona la vigília del primer aniversari del conflicte a l’est d’Europa. Segons Bozhko, la guerra a Ucraïna acabarà en qüestió de “setmanes o inclòs mesos”. Bozhko explica que la resposta a la invasió russa tampoc passa pel pacifisme perquè “no és la solució a la política internacional”. Segons ell, en un país sense armament incapaç de defensar-se, un conflicte és “més possible”.

Per poder defensar una idea, “primer cal defensar-la i després cal pensar-hi”, sentencia el premi Sàkharov.

Publicitat

“Dono validesa a la idea que Rússia vol fer servir la guerra nuclear com una por psicològica”, afirma Bozkho, que argumenta que si un país vol fer servir armes nuclears, “no informa l’enemic per donar l’ oportunitat de preparar-se”. És per això que Bozhko s’imagina més l’avís de Rússia en els últims dies com una arma de negociació per tal que Kíiv i la comunitat internacional cedeixin davant del president rus, Vladímir Putin.

El portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc defensa que estratègicament per Rússia hagués estat “millor fer servir les armes nuclears al principi de la guerra” perquè en aquell moment les tropes russes estaven més a la vora de Kíiv i la societat ucraïnesa “tenia por del demà”. Ara, però, utilitzar armes nuclears “no canviaria la situació a la línia de front”, afirma.

<strong>Allargar la guerra per negociar</strong>

Malgrat que el premi Sàkharov pronostica que la guerra acabi en setmanes o mesos, també opina que Putin vol “allargar la guerra, no per guanyar-la, sinó per buscar una negociació amb algun país”.

“Estan buscant com no perdre la guerra”, afirma. Bozkho no s’aventura a donar una data concreta perquè el conflicte armat acabi, però assegura que serà coincidint amb diverses operacions militars de gran escala que començaran o bé al sud o bé a l’est d’Ucraïna.

<strong>Objectiu: dividir Europa</strong>

En ple conflicte, Rússia només té l’objectiu de “dividir les societats europees”, sigui amb idees d’extrema dreta o d’extrema esquerra, defensa. El país, diu, està “intentant dividir societats de la mateixa nació” ja sigui mitjançant conspiracions relacionades amb la crisi migratòria a Europa, o també amb diferents explicacions de la guerra a Ucraïna que “no tenen cap fonament amb la realitat”.

“Estan promocionant totes les accions possibles per trencar amb el sistema europeu, amb les idees europees, i amb la legislació europea” defensa Bozkho. I això no només passa als estats membres de la Unió Europea, sinó també a “Ucraïna, Moldàvia, i a tots els països postsoviètics que s’aproximen a Occident”.

<strong>Instrumentalització de Rússia a Catalunya</strong>

Una de les maneres de trencar el sistema europeu, per Bozkho, va ser la “instrumentalització del conflicte independentista” per part de Rússia. Assegura que es van fer servir bots i trols a les xarxes socials per “dirigir la societat catalana a les portes de la violència al carrer”.

El representant del poble ucraïnès explica que es van fer servir els mateixos comptes de Twitter per donar suport a catalans i a espanyols.

<strong>Més informació d’Ucraïna</strong>

Segons Bozhko, les vides dels ucraïnesos “són molt semblants a les dels europeus” però amb la guerra ha quedat demostrat que calen més periodistes corresponsals a Kíiv per explicar el conflicte però també “la vida social, econòmica i política”. D’aquesta manera, considera aquest activista, hi haurà una millor connexió amb Europa i els seus habitants.

L’entitat civil que Bozhko representa anima  la població a resistir i denunciar l’ocupació russa pintant llaços blaus i grocs i altres símbols ucraïnesos als espais públics.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió