Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El jutge d’Innova tanca la peça separada de Shirota amb divuit investigats per blanqueig de capitals

ACN Reus – El jutjat d’instrucció número tres de Reus ha tancat la instrucció de la peça separada 1 d’Innova, relacionada amb la creació i el finançament presumptament delictius de […]

Agències 14/03/2023

ACN Reus – El jutjat d’instrucció número tres de Reus ha tancat la instrucció de la peça separada 1 d’Innova, relacionada amb la creació i el finançament presumptament delictius de Shirota. En la interlocutòria, el magistrat Diego Álvarez de Juan manté la condició d’investigats per la majoria dels implicats. En concret, de divuit persones, entre ells l’exalcalde Lluís Miquel Pérez o l’exdirector general del grup d’empreses municipals, Josep Prat. Se’ls investiga com a presumptes autors dels delictes contra l’administració pública, blanqueig de capitals i per indicis de malversació de cabals públics. En canvi, s’arxiva la causa per a deu dels investigats. L’instructor també amplia el termini per sol·licitar l’obertura del judici oral fins al 9 de juny.

El jutge considera que la mateixa creació de Shirota, com a entitat participada pel hòlding públic Innova, presentava ja “peces estranyes” que la convertien en un “instrument en benefici de l’empresa matriu del projecte CENIT, La Morella Nuts”. Aquest objectiu s’hauria materialitzat, segons relata la interlocutòria, amb una operació plena d'”obscurantisme” que perseguia “descapitalitzar Shirota i absorbir tot el seu patrimoni per sanejar els comptes de La Morella Nuts”.

L’empresa va ser liquidada a principis de 2012. Cinc anys abans, el març de 2007, el Consell d’Administració d’Innova havia pactat donar-lo suport financer a Shirota. Al 2008 es va formalitzar un aval bancari i una pòlissa de préstec per valor de 3 milions d’euros en total. L’aval, però, no va ser sotmès, com s’havia anunciat, a la Junta General ni va ser mencionat en cap dels comptes anuals del hòlding fins l’exercici de 2010.

Va ser llavors quan intervenció municipal va elaborar un informe que, al marge de la responsabilitat comptable i omissions del procediment, qüestionava l’objectiu social de Shirota -investigació per dissenyar aliments funcionals i comercialitzar serveis tecnològics- i la seva compatibilitat amb el d’Innova.

El hòlding va ser creat, bàsicament, per gestionar, assessorar i prestar serveis informàtics, comptables, logístics, contractar pobra agrupada, subministraments; participar en altres societat municipals; promoure i contractar obres d’edificis públics; adquirir i explotar immobles del patrimoni municipal; així com gestionar serveis i activitats encarregades per l’Ajuntament.

<strong>”Opacitat absoluta”</strong>

Precisament, el jutge retreu que la participació del hòlding públic l’hauria d’haver autoritzat el ple de l’Ajuntament i s’hauria d’haver limitat el finançament al 40% del capital societat de Shirota, el mateix percentatge de participació municipal – el 43,82% sumant la participació de l’Hospital de Sant Joan -. Per contra, assenyala que aquesta participació es va aprovar d’esquenes al ple municipal a partir de l’interès de que tot plegat es dugués a terme “en l’opacitat absoluta”.

En la interlocutòria, el magistrat es mostra sorprès davant les declaracions d’alguns dels imputats, ja que considera que “entren en clara contradicció amb la realitat legal” i evidencien “una ignorància indiciàriament delictiva”. En aquest sentit, el jutge posa de relleu una de les frases més compartides entre els imputats que consideraven que “el ple de l’Ajuntament i la Junta General d’Innova era el mateix”. “Malgrat que el ple de la corporació i la Junta General de la societat municipal (Innova) poden estar formades per les mateixes persones, el seu règim jurídic és diferent quan actuen com a òrgans de govern local subjecte al dret administratiu i quan ho fan com a òrgan societari subjecte al dret mercantil”, relata l’escrit judicial.

El jutge considera que l’exdirector General d’Innova, Josep Prat, l’exdirectora financera, Esther Ventura i l’exsecretaria Natàlia Torrell van ser els pilar fonamentals que van permetre que Innova “funcionés dia a dia” durant el 2007 i el 2011 i que juntament amb l’exalcalde de Reus, Lluis Miquel Pérez, són “les figures essencials d’un entramat d’empreses municipals que, presumptament, estava dissenyat perquè no hi hagués cap tipus de control”. Una conclusió que el magistrat extreu d’una de les declaracions de l’exalcalde, en què parla d’una “fugida del dret administratiu” per tal d’aconseguir una “major eficiència i celeritat en la pressa de decisions”. Unes paraules que, segons el jutge, s’han convertit en una de les més transcendents d’aquest procés judicial.

<strong>”Beneficiar La Morella Nuts”</strong>

“Aquesta declaració explícita és una declaració implícita, i presumptament delictiva, que aquesta fugida és un indici que tenia com a finalitat desconèixer i evitar el procediment administratiu per beneficiar, amb la constitució de Shirota, la mercantil La Morella Nuts”, detalla el magistrat. “Estem davant un error sistèmic que propiciava, amb evident intenció, que fins a tres milions d’euros de diner públic sortissin de les arques municipals i es destinessin a una empresa privada sense cap tipus de control i sense assegurar la finalitat d’interès públic”, detalla el magistrat en la interlocutòria. El jutge considera que s’actuava “amb evident perjudici dels diners públics”, els quals “haurien de defensar i respectar aquells a qui se’ls ha confiat la tasca de dirigir una administració pública”.

Per tot plegat, el jutge manté la condició d’investigats a l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez; a l’exdirector general d’Innova, Josep Prat; a l’exdirectora financera del hòlding d’empreses, Esther Ventura; a l’exsecretària d’Innova, Natàlia Torrell; així com als regidors del govern tripartit del moment, Jordi Bergadà, Alex Martínez, Eduard Ortiz, Empar Pont, Daniel Pi, Misericòrdia Dosaiguas, Rosa Garrido, Maria Teresa Pallarès, Carles Salas, Joan Anton Verge, José Magrazo, Martina Garcia, Ernest París i Pilar Pérez. Tots ells com a presumptes responsables d’un delicte contra l’administració pública i blanqueig de capitals. D’altra banda, arxiva la causa per a l’exsecretari de Shirota, Xavier Gómez; la primera tinent d’alcalde, Teresa Gomis; l’exrector de la URV, Lluís Arola; l’expresident de La Morella Nuts, Joaquim Maria Barriach, així com per a Àngel C., Enric L., Bartolomé R., Joan B., Manel J. i Josep R.