Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El Consell de Ministres dona el vistiplau definitiu a la pròrroga de l’estat d’alarma durant dues setmanes més

ACN Madrid .-El govern espanyol ha donat el vistiplau definitiu a la pròrroga de l’estat d’alarma 15 dies més en un Consell de Ministres extraordinari aquest divendres. L’executiu ha fet […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Madrid .-El govern espanyol ha donat el vistiplau definitiu a la pròrroga de l’estat d’alarma 15 dies més en un Consell de Ministres extraordinari aquest divendres. L’executiu ha fet així l’últim tràmit per ampliar el confinament de tot el territori després que el Congrés dels Diputats ho aprovés dimecres per àmplia majoria (321 vots a favor i 28 abstencions), tot i que enmig de dures crítiques de l’oposició per la gestió de la crisi. La mesura, que es va aprovar per primera vegada al Consell de Ministres del 14 de març, s’allargarà fins a l’11 d’abril en les mateixes condicions que es va tramitar el primer cop, tot i les peticions de confinament total excepte dels serveis essencials que van fer a la cambra baixa els partits independentistes.

La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha explicat que al decret s’hi ha inclòs una disposició que contempla que el govern espanyol remetrà al Congrés informació sobre les mesures aplicades i la valoració de la seva eficàcia per combatre el virus. Montero ha assegurat que l’executiu és conscient que estan demanant un “esforç enorme” als ciutadans però ha insistit que les mesures són imprescindibles per “contenir” la propagació de l’epidèmia. “El govern està orientant tots els recursos del país perquè aquesta crisi duri el mínim possible i perquè ningú quedi enrere”, ha afegit. Tràmits de la mesura La Constitució preveu la declaració de l’estat d’alarma, que es desenvolupa en una llei orgànica i estableix que es pot decretar en casos com el de crisi sanitària. La llei fixa que el podrà acordar el govern espanyol a través d’un decret per un termini de quinze dies, informant-ne el Congrés. Per prorrogar-lo, però, cal demanar l’autorització de la Cambra Baixa abans de que expiri el termini de dues setmanes. Un cop té llum verda del Congrés, la pròrroga ha de tornar a mans del govern espanyol, que li ha de donar l’últim tràmit a través del Consell de Ministres. En una sessió maratoniana d’onze hores i amb un hemicicle pràcticament buit, el ple va aprovar la mesura amb el suport del PSOE, Unides Podem, PP, Cs, Vox, el PNB i Més País. JxCat, ERC, la CUP i EH Bildu es van abstenir demanant el confinament total del país. Aquest divendres el Consell de Ministres li ha donat el vistiplau definitiu.