Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El BBVA millora les previsions de creixement d’Espanya el 2023 i reconeix una resistència millor de l’esperada

ACN Barcelona – El servei d’estudis del BBVA ha elevat quatre dècimes les seves previsions de creixement de l’economia espanyola pel 2023, passant de l’1,2 del PIB a l’1,6%. “L’economia […]

Agències 14/03/2023

ACN Barcelona – El servei d’estudis del BBVA ha elevat quatre dècimes les seves previsions de creixement de l’economia espanyola pel 2023, passant de l’1,2 del PIB a l’1,6%. “L’economia espanyola continua resistint millor del que es preveia, cosa que redueix la probabilitat d’una contracció”, han indicat aquest dimarts els analistes de BBVA Research en la presentació de l’estudi ‘Situació Espanya’. De cara als mesos vinents, l’entitat anticipa un context econòmic marcat encara per la persistència de la inflació i per una expectativa de majors tipus d’interès. Aquest fet ha motivat al banc a retallar les perspectives de creixement per l’any vinent. Si bé al desembre preveien un creixement del 3,4% del PIB espanyol el 2024, ara anticipen un augment del 2,6%.

Entre els elements que, segons el BBVA, expliquen la millora del creixement hi ha factors com la capacitat de l’economia europea per evitar escenaris de restriccions en l’ús d’energia i la disminució del cost per generar-la. Tot plegat, s’ha unit a un hivern que ha acabat sent “més benigne del que és habitual”, fet que ha reduït l’impacte econòmic de les sancions a Rússia per la guerra d’Ucraïna.

De cara al 2024, els analistes de l’entitat basca observen una persistència de la inflació i l’expectativa de tipus d’interès més grans. En aquest sentit, l’informe apunta que tot i que la inflació total baixa, ho fa principalment per l’evolució del preu d’un nombre reduït de béns (bàsicament el gas i el combustible). “La inflació subjacent, que inclou més del 80% de la cistella de consum de les famílies, continua augmentant i es troba en nivells elevats”, alerten.

Pel BBVA, reduir la inflació fins a l’objectiu del 2% serà difícil i trigarà temps. Per fer front a aquest panorama, l’informe presentat aquest dimarts apunta que el BCE continuarà augmentant el cost de finançament, almenys, fins a nivells entre el 4% i el 4,25%. D’altra banda, l’entitat reclama a les administracions un esforç per corregir el desequilibri fiscal. “Sembla excessivament elevat atesa l’evolució recent dels ingressos públics”, avisen.