Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

CCOO avisa que la pujada de l’IPC exerceix una pressió “insuportable” sobre les rendes de les llars

ACN Barcelona – Els agents econòmics han rebut amb preocupació la darrera xifra de l’IPC coneguda aquest divendres. Segons ha destacat CCOO, amb una xifra d’inflació del 10,3% al juliol […]

Agències 12/08/2022

ACN Barcelona – Els agents econòmics han rebut amb preocupació la darrera xifra de l’IPC coneguda aquest divendres. Segons ha destacat CCOO, amb una xifra d’inflació del 10,3% al juliol Catalunya ha assolit un llindar “desconegut” en quaranta anys. Així mateix, ha avisat que l’encariment de la vida resulta “insuportable” per les llars amb menys recursos i ha demanat mantenir el poder adquisitiu dels salaris apujant sou. També ha demanat incrementar la cobertura de la renda garantida de ciutadania i bonificar més el transport públic. Tanmateix, la patronal Foment del Treball ha avisat que l’alça de la inflació ha arrelat més de l’esperat i ha demanat a l’administració que hi respongui rebaixant impostos, particularment l’IRPF.

A Catalunya, on l’IPC ha crescut sis dècimes més que el mes anterior, però cinc dècimes per sota de l’indicador estatal, CCOO avisa que és “fonamental” que els convenis col·lectius assegurin el poder adquisitiu dels treballadors mitjançant clàusules de revisió. “L’increment dels preus de béns i serveis bàsics apel·la al conjunt d’administracions a adaptar les seves polítiques a les necessitats immediates de la població. En aquest sentit, els romanents pressupostaris s’han d’aplicar a partides de despesa que millorin l’escut social”, ha afegit l’organització en un comunicat de premsa.

D’altra banda, Comissions alerta que els beneficis empresarials en un entorn de davallada social són un “greuge insuportable” que reclama de mesures fiscals que distribueixin l’esforç i garanteixin els drets i serveis de les persones. Per contra, Foment del Treball demana respondre a la inflació baixant la pressió recaptadora de les administracions.

“Foment considera que l’Administració, que està recaptant ara més impostos gràcies a la inflació, també hauria d’assumir la seva responsabilitat. El que va bé a Hisenda, no va necessàriament bé al país com ho és en aquest cas”, apunta la patronal. En aquest sentit, apunten que l’IPC del juliol s’ha de combatre abaixant impostos i establint un pacte de “solidaritat i responsabilitat” entre empresaris, treballadors, pensionistes i funcionaris.

<strong>”Tendència francament perillosa”</strong>

Alguns analistes com el professor i economista d’EAE Business School, Francesc Rufas, considera també preocupant la dada de l’IPC del juliol. “Confirma la tendència alcista en una inflació que és francament perillosa. El problema no és que n’hi hagi a causa d’una guerra sinó que s’allargui en el temps”, ha avisat aquest divendres en declaracions a l’ACN. En aquest sentit, ha apostat per frenar aquesta pressió abaixant impostos i evitant una alça generalitzada de salaris i pensions.

“Malgrat que s’ha estabilitzat i fins i tot hi ha hagut reducció en els preus dels combustibles, mantenim una inflació per cinquè o sisè mes consecutiu molt preocupant”, ha ressaltat. En aquest sentit, ha reconegut que ja es “veia venir” una recessió, tot i que ha alertat que aquesta serà “més greu” si es combina amb una dinàmica estagflació on la depressió econòmica es combini amb un encariment de la vida.